DF i GS odgovorili Nikšiću: SDP je dio Čovićevog “Plana B”

1423

Demokratska fronta i Građanski savez žele ovim putem izraziti žaljenje zbog toga što je SDP i svoju Konvenciju i promociju kandidata iskoristio za napad na mogućnost zajedničkog nastupa lijevih i građanskih stranaka na Općim izborima 2018. godine, navodi se u saopćenju te dvije stranke.

– Umjesto da se zajedno usmjerimo na osujećivanje paklenog plana Dragana Čovića i Milorada Dodika da gurnu Bosnu i Hercegovinu u proces disolucije, SDP je po ko zna koji put propustio divnu priliku da barem šuti. Umjesto toga, SDP u staljinističkom maniru udara packe i dijeli lekcije u potpuno deluzivnom uvjerenju da još uvijek ima ideološki monopol na ljevici. Njihovo ponašanje može se uporediti samo sa ponašanjem boljševika tokom građanskog rata u Španiji: svi znamo kako je to završilo. SDP danas na isti način umjesto borbe za državu bira ideološko discipliniranje, u izboru između države i partije bira – partiju. To je politika i logika koja je dovela do tzv. Sporazuma za Mrakovice koji je uveo asimetriju u položaju domova naroda u dva entiteta, tzv. Sporazuma o vrijednosti glasa, te diskriminatornog Zakona o prebivalištu – navodi se u zajedničkom saopćenju DF-a i GS-a te dodaje:

– Izjava Nermina Nikšića da ne poznaje nikakav plan B baca zloslutno svjetlo na tvrdoglavo i bezglavo ponašanje rukovodstva SDP-a. Poslije danas, nažalost, nema mjesta sumnji da ne samo da SDP ne živi u istoj realnosti u kojoj živi demokratska i građanska većina u Bosni i Hercegovini, nego da je SDP sastavni dio “Plana B”. DF i GS se koriste i ovom prilikom da pozovu rukovodstvo SDP-a da razmisli o historijskim i potencijalno kataklizmičnim posljedicama njihovog ponašanja. Istovremeno želimo pozvati SDP da se konačno očituje o barem najozbiljnijim iz cijelog niza dokumentiranih navoda u medijima o najblaže rečeno malverzacijama nekih od najodgovornijih rukovodilaca u partiji. Naše najozbiljnije oružje u borbi protiv vlasti moraju biti čiste ruke i čist obraz. SDP u tom smislu ne može biti vjerodostojan sve dok šuti o šokantnim navodima o korupciji u svojim prvim redovima – navodi se u saopćenju.