subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

DF uoči konsultacija sa Schmidtom: Smanjiti ovlasti Doma naroda, imamo rješenje koje su ranije podržali SDP i SDA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Demokratska fronta će ukoliko bude pozvana na konsultacije sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, obzirom da poziv još nije došao, a jeste strankama koje imaju tek jednog zastupnika u državnom parlamentu, i po treći put predložiti prijedlog izmjena Ustava i izbornog zakona, navodi se u saopćenju ove političke organizacije.
– DF je to učinio i u februaru 2020.godine, a zatim je u toku prošle godine Dženan Đonlagić kao član Interesorne radne grupe ponovo predložio iste izmjene Ustava i izbornog zakona koje je podržala većina probosanskih stranka.

Isti prijedlog dostavljan je i tokom pregovora koje je vodio specijalni izaslanik SAD-a za izmjenu izbornog zakona BiH.

Članovi Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta BiH iz HDZ-a i SNSD-a onemogućili su tokom 2020. godine da se ovaj prijedlog nađe na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH, te da se o njemu glasa, a nije poznato kako se o istom izjasnio Palmer.

Demokratska fronta namjerava da sa prijedlogom upozna Visokog predstavnika u BiH Christana Schmidta, iako je DF i ranije OHR-u u više navrata dostavljao ovaj prijedlog.

Jedna od temeljnih odrednica prijedloga DF-a, kada je riječ o funkcionalnosti FBiH jeste prijedlog o smanjivanju uloge, odnosno ovlasti doma naroda na mehanizam zaštite vitalnog interesa, a u prijedlogu je taksativno navedeno na koje segmente se pitanje vitalnog interesa odnosi.

Amandmanima na Ustav BiH se sprovode sve presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.

Prijedlog je i u skladu s Mišljenjem Evropske komisije, rezolucijom Evropskog parlamenta, a ranije su ga podržali predstavnici Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije u državnom parlamentu – ističe se u saopćenju DF-a.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA