SAFF

DF uoči konsultacija sa Schmidtom: Smanjiti ovlasti Doma naroda, imamo rješenje koje su ranije podržali SDP i SDA

Facebook
Twitter
WhatsApp

Demokratska fronta će ukoliko bude pozvana na konsultacije sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, obzirom da poziv još nije došao, a jeste strankama koje imaju tek jednog zastupnika u državnom parlamentu, i po treći put predložiti prijedlog izmjena Ustava i izbornog zakona, navodi se u saopćenju ove političke organizacije.
– DF je to učinio i u februaru 2020.godine, a zatim je u toku prošle godine Dženan Đonlagić kao član Interesorne radne grupe ponovo predložio iste izmjene Ustava i izbornog zakona koje je podržala većina probosanskih stranka.

Isti prijedlog dostavljan je i tokom pregovora koje je vodio specijalni izaslanik SAD-a za izmjenu izbornog zakona BiH.

Članovi Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta BiH iz HDZ-a i SNSD-a onemogućili su tokom 2020. godine da se ovaj prijedlog nađe na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH, te da se o njemu glasa, a nije poznato kako se o istom izjasnio Palmer.

Demokratska fronta namjerava da sa prijedlogom upozna Visokog predstavnika u BiH Christana Schmidta, iako je DF i ranije OHR-u u više navrata dostavljao ovaj prijedlog.

Jedna od temeljnih odrednica prijedloga DF-a, kada je riječ o funkcionalnosti FBiH jeste prijedlog o smanjivanju uloge, odnosno ovlasti doma naroda na mehanizam zaštite vitalnog interesa, a u prijedlogu je taksativno navedeno na koje segmente se pitanje vitalnog interesa odnosi.

Amandmanima na Ustav BiH se sprovode sve presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.

Prijedlog je i u skladu s Mišljenjem Evropske komisije, rezolucijom Evropskog parlamenta, a ranije su ga podržali predstavnici Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije u državnom parlamentu – ističe se u saopćenju DF-a.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA