SAFF

Đonlagić: EU u klin, OHR u ploču!

Facebook
Twitter
WhatsApp

Član Predsjedništva Demokratske fronte i šef Kluba zastupnika DF u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, prof. dr. Dženan Đonlagić reagirao je vijest o odluci Evropske komisije da preporuči Vijeću EU dodijeljivanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji za Bosnu i Hercegovinu. U nastavku prenosimo spomenutu reakciju u cijelosti.

Preporučeni status kandidata ne znači da ćemo ikada i biti članica EU. Sa posljednjim izmjenama, Christian Schmidt koji cementira etničke crte kroz izborne vratolomije, nas je udaljio od kredibilnog članstva u EU.
Jedna od važnih institucija EU je i Sud za ljudska prava u Strazburu. Schmidt je svojom posljednjom Odlukom poslao jasnu poruku građanima da ne mari za presude iz Strazbura, niti presudu domaćeg Ustavnog suda u vezi izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH.
Ovakva preporuka EK je samo posljedica ruske vojne agresije na Ukrajinu, a ne zato što predstavnici EU žele Bosnu i Hercegovinu u svom članstvu. Pa zar neko misli da smo zaboravili izjavu Orbana “Izazov sa Bosnom je kako integrirati zemlju sa 2 miliona muslimana”… Ova izjava je zapravo razotkrila svu slabost i hipokriziju onoga što se danas naziva Evropska unija!
Ono što je EK navela kao uslove koje BiH treba ispuniti je nešto što je politički svakako u rukama Čovića i Dodika imajući u vidu činjenicu koliko je Schmidt svojom posljednjom Odlukom zacementirao HDZ u vlasti. Njegovom Odlukom, HDZ ne treba više ni izlaziti na izbore osim za nivo kantonalnih skupština i biće zagarantivano u Vladi FBiH (preko doma naroda PFBiH) i državnom domu naroda.
Na kraju, sjetih se i stihova naše dobre duše i prijatelja panonskog mornara koji danas počiva u miru tamo gore, a ti stihovi se savršeno uklapaju u današnju temu:
Putuj Evropo, nemoj više čekati na nas.
Ne pitaj mnogo, dospećeš i ti na rđav glas.
Putuj planeto, super smo se družili.
Nama je lepo, taman kako smo zaslužili.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA