subota, 23. septembar 2023 / 8. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Đukanović: Retrogradne nacionalističke politike prijete dezintegraciji BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je danas sa NATO samita u Madridu kao odbrana Ukrajine ne predstavlja samo odbranu ove zemlje nego evropske budućnosti i sigurnosti.

Govoreći o ulozi Crne Gore po pitanju kandidatskog statusa BiH za EU, Đukanović kaže da je prije nekoliko dana na samitu EU u Briselu predložio da se BiH već na tom samutu da status kandidata.

“Nisam bio jedini koji se za to zalagao. Bilo je dosta njih, posebno predstavnika regiona, koji su ponavljali argumentaciju o bilo kakvoj odluci. Nažalost EU se u ovom trenutku opredijelila da statsu dodijeli samo Moldaviji i Ukrajini, ali čini mi se sa jasnom spremnošću da u narednom periodu, ja iskreno vjerujem tokom ove godine, dodijeli satus i BiH. Ovo je moje očekivanje, moja prognoza. Nadajmo se da sam u pravu. Duboko sam uvjeren da BiH treba dodatne pažnje međnarodne zajednice. Čini mi se da je međunarodna zajednica tokom posljednjih godina značajno popustila sa svojom ulogom u Bosni i da je to jedan od uzroka zašto se osjeća opet onaj, vjerovali smo, sahranjeni dah retrogradnih nacionalističkih politika koje prijete daljoj dezintegraciji, a svakako sprečavaju funkcionalnost Bosne i zaustavljaju ostvarivanju njenih evropskih ambicija”, ocijenio je Đukanović.

Na pitanje da li smatra da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao pokušati destabilizovati BiH, ili i širi region, preko domaćih političara, Đukanović jasno poručuje-nemojte da oko toga imamo bilo kakvu dilemu.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA