Dobili smo Mehanizam koordinacije koji je garancija da nećemo ući u EU, Čović ostvario cilj

345

Vlasti u Bosni i Hercegovini su usvojile Mehanizam koordinacije koji je garancija da nikada nećemo ući u Evropsku uniju, poručio je ovo predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Saša Magazinović, na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon što su mediji otkrili da vlasti kriju od javnosti usvajanje Mehanizma koordinacije, kao jedan od dva uslova koje je Brisel postavio pred BiH, želi li podnijeti aplikaciju za članstvo u EU što je najavljeno za 15. februar, piše agencija Patria.

– Jedini dobitnik nakon usvojenog Mehanizma koordinacije je Dragan Čović, upozorava Magazinović. Čović je uspio ostvariti svoj politički cilj – institucionalno je ojačao kantone. Mehanizam koordinacije predviđa da bez saglasnosti kantona BiH ne može u EU. Čoviću je ostalo još da kroz Izborni zakon zaokruži tu teritoriju. Finansijska podloga za održivost te teritorije već postoji.

– Mehanizam koordinacije je donesen 26. januara. Javnost je za to saznala tek 15 dana poslije. U međuvremenu se desila sjednica Parlamenta BiH, gdje su zastupnici pitali premijera Denisa Zvizdića dokle se došlo sa Mehanizmom  koordinacije. On je slagao Parlament! Nije nas obavijestio da je Mehanizam već usvojen. Zvizdić je slagao i svog stranačkog kolegu Salku Sokolovića, koji ga je isto to pitao. Od javnosti se ovo krilo 14 dana, ili 15. Postavljam pitanje – ko sa čestitim namjerama ima razloga da bilo šta krije od javnosti BiH? – rekao je Magazinović.

Magazinović objašnjava i razloge zbog čega aplikacija BiH za članstvo u EU ne može biti kredibilna.

– Aplikacija će biti predata 15. februara. Sljedećeg dana, dakle 16., je nastavak pregovora o adaptaciji SSP-a. Ali, SPP je jedan od dva uslova da aplikacija za članstvo u EU uopće bude i kredibilna – upozorava Magazinović.

SDP će tražiti da se sjednice Kolegija za europske integracije prenose javno.