Dodik nakon posjete Zagrebu: “Vjerojatno će predstavnici dva naroda donijeti zajedničku deklaraciju i tražiti da iziđu iz BiH”

705

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u intervjuu za zagrebački Večernji list optužio je Bošnjake za aroganciju u kojoj su, tvrdi, gori od Srba u nekim dijelovima bivše Jugoslavije prije njenog raspada. Dodik je kroz navedeni intervju pozvao Hrvate u BiH da poduzmu odlučne mjere i da razmisle o udruživanju sa Srbima u rasturanju Bosne i Hercegovine.

Na pitanje novinara koje interese želi ostvariti kroz saradnju sa Hrvatskom, Milorad Dodik odgovara.

“Naš je interes da se očuva konstitutivnost naroda i apsolutno je neprihvatljivo da bilo koji narod drugome bira političke predstavnike… Hrvati trebaju imati svoga autentičnog predstavnika. Ako se to ne dogodi, BiH nema razloga dalje nastaviti živjeti”.

Dodik u nastavku intervjua podlo huška Hrvate da se udruže sa Srbima u razbijanju Bosne i Hercegovine.

“Hrvati će morati predložiti neku varijantu od koje se neće odustati”, poručuje Dodik i nastavlja.

“Što se tiče Hrvata, stvari su dovedene do zida. Pogubna je varijanta i podvala Hrvatima i Srbima koju guraju Bošnjaci o građanskoj državi, jer toga nikada na ovim prostorima nije moglo biti”. Nakon ovog uvoda Dodik otkriva stvarne namjere.
“Ako se na tome bude inzistiralo, vjerojatno će predstavnici tih dvaju naroda donijeti zajedničku deklaraciju i tražiti da iziđu iz BiH jer im se osporavaju prava zajamčena ustavom i Daytonskim mirovnim sporazumom”.

Večernji list zabrinuto konstatira: Znate da na to u Sarajevu odmah komentiraju da – nema raspada zemlje bez rata! , a Dodik spremno odgovara. “Kakav rat, kakve gluposti. Neće ovdje biti rata. To su floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje plašiti strance. Evo, postavljam pitanje: što bi Sarajevo učinilo da mi to napravimo… Evo, recimo, Izetbegović je čuo da ja i Čović ne želimo kršenje Ustava i osporavanje Daytona te povlačimo potez o izlasku iz BiH”, kaže samouvjereni Dodik i zaključuje da federalna policija ne može to spriječiti jer ne može prijeći granice entiteta i kantona koji su pod kontrolom HDZ-a.