Dodik o sastanku sa ambasadorom SAD: Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju

405

Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, sastao se danas u zgradi Predsjedništva BiH sa članom Predsjedništva Miloradom Dodikom.

Sastanak je održan nakon sjednice Predsjedništva koja je trajala svega 15 minuta, a nakon koje je Dodik ponovo poručio da će on i ostali političari iz stranaka sa srpskim predznakom nastaviti s blokadom državnih institucija.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je žaljenje što se, kako je naveo, njegov sastanak sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom pretvorio u prijetnju, ističući da administracija SAD neće moći da zaustavi odbranu interesa Republike Srpske.

“Imao sam dobar razgovor večeras s ambasadorom SAD. Sve što je on meni rekao ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upuštaju u tako nešto. BiH pripada nama, a ne njemu, da on prijeti u njenoj odbrani”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Dodik smatra da se ambasador Nelson prevario ako misli da može da prijeti.

“Republika Srpska, kao što i oni kažu, da imaju crvene linije i mi imamo svoje. Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita i da nećemo odustati od osnovnih principa bez obzira koliko SAD bile velike i oni na ovaj način iskazivali prijetnju. Žao mi je što je to učinio”, rekao je Dodik.

Ambasada SAD-a se nakon Nelsonovog sastanka sa Dodikom oglasila na Twitteru.

-Ambasador Nelson naglasio je da SAD ne očekuju ništa drugo nego potpuno poštivanje Dejtonskog sporazuma, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. SAD su već 25 godina snažan partner BiH, koji u potpunosti podržava prosperitet, stabilnost i mir ove zemlje. Za potkopavanje tih ciljeva snosit će se posljedice u stvarnom životu – naveli su iz Ambasade SAD-a.