Dodik opet napao ministricu Turković: Zasmetala mu izjava o osudi nasilja nad muslimanima Ujgurima!

483

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zatražio je od šefice bh. diplomatije Bisere Turković izjašnjenje zbog toga što se BiH priključila državama koje su osudile nasilje kineskih vlasti nad Ujgurima. Dodik je, navodno, zatražio i održavanje sjednice Predsjedništva BiH na tu temu.

Dodikov šef kabineta je u pismu koje je danas upućeno ministricu Turković optužio za „grubo i ozbiljno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine“, jer, kako je navedeno, dobio je protestno pismo Ambasade Republike Kine u BiH zbog toga što se naša država priključila spomenutoj izjavi. Također navodi, kako saznajemo, da Predsjedništvo BiH nije zauzelo zvaničan stav te da je ono jedini nosilac vanjske politike, a da je Turković zloupotrijebila položaj.

Međutim, kako saznajemo, BiH se u okviru Ujedinjenih naroda priključilo zajedničkoj izjavi 39 država među kojima su i SAD, Njemačka i Velika Britanija koja upozorava između ostalog na grubo kršenje ljudskih prava u provinciji gdje živi veliki broj muslimana.

– U Xinjiangu smo duboko zabrinuti zbog postojanja velike mreže kampova za „političko prevaspitavanje“. Prema vjerodostojnim izvještajima, preko milion ljudi zadržano protiv njihove volje. Postoji sve veći broj izvještaja o grubim kršenjima ljudskih prava. Postoje ozbiljna ograničenja slobode vjere ili vjerovanja i slobode kretanja, udruživanja i izražavanja, kao i ujgurske kulture. Rasprostranjeni nadzor nesrazmjerno je i dalje usmjeren prema Ujgurima i drugim manjinama, a pojavljuje se još izvještaja o prisilnom radu i kontroli prisilnog rađanja, uključujući sterilizaciju – navodi se između ostalog u zajedničnoj izjavi.

Potpisalo ju je sljedećih 39 zemalja: Albanija, Australija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Haiti, Honduras, Island, Irska, Italija, Japan, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Republika Marshallovi Otoci, Monako, Nauru, Kraljevina Holandija, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Norveška, Palau, Poljska, Slovačka, Slovenija, Španija , Švedska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države i moja zemlja Njemačka.

(Avaz.ba)