Dodik: Pitanje Kosova i Republike Srpske neće se moći riješiti drugačije nego u paketu

613

Ako mi se nešto dogodi pa me ubiju, to su uradili Amerikanci, jer im je jedino to preostalo, izjavio je u intervju za portal Objektiv, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Čuo sam se sa mnogim svojim prijateljima, važnim državnicima koji su mi pružili podršku. Veoma mi je važno što se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jasno odredio po tom pitanju, i prije samih sankcija i poslije. To je za nas važno. Mene pokušavaju da osude bez bilo kakvih činjenica i da mi maltene zabrane da živim. Zato sam i rekao, ako se nešto desi i ubiju me, to su uradile SAD svojim metodama koje su svima veoma dobro poznate. Jer im je samo to još jedino preostalo – rekao je Dodik.

Na pitanje gdje vidi Republiku Srpsku za 30 godina, Dodik je odgovorio u svom stilu

– Ja nju vidim za pet do 10 godina kao nezavisnu državu na ovim prostorima, a za 30 godina vidim je u savezu sa Srbijom koji će odrediti tadašnji politički rukovodioci. Mislim da bi to bilo pravično rješenje, konačno da se uspostavi stabilnost na ovim prostorima. Mislim da se pitanje Kosova i Republike Srpske neće moći riješiti drugačije nego u paketu i da će taj paket morati da dođe na red što je moguće prije. U tom pogledu mislim da mi moramo da imamo odmjerenu politiku, moramo imati jedinstvenu politiku. Moj pristup je da smo mi u prošlom vijeku stradali u Prvom i Drugom svjetskom ratu enormno, da smo preko 18 godina bili pod raznim sankcijama kada nije bilo ratova. Naš narod nije spoznao zbog čega je na meti te zapadne arogancije, koja nam malo malo servira ili neke sukobe ili neke sankcije. Prešli smo sve to, moramo se okupiti. Srbija i Republika Srpska će kao dvije srpske države preživeti ove izazove, moramo zajedno to učiniti i biti još jači – zaključio je Dodik.