SAFF

Dodik ponovo traži novac iz Centralne banke BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp

Iz RS-a ponovo dolazi ideja da se devizne rezerve Centralne banke BiH iskoristiti u ekonomske i, kako navode, druge svrhe?
Iz Republike Srpske ranije su dolazili prijedlozi da jedan dio tog novca treba da bude iskorišten za saniranje ekonomskih posljedica pandemije.

Međutim, vlast u Federaciji BiH, na čelu sa SDA, tada se oglušila o zahjeve iz RS, prenosi RTRS. Ova tema trebalo bi da se nađe na dnevnom redu novih političkih partnera na nivou BiH.

– Da se zadrži jedan dio sredstava a jednim manjim dijelom da se pokuša povećati profitabilnost i da se zadovolje neke potrebe. Ti iznosi koji bi se eventualno investirali na domaće tržište bi se vratili – pojašljava ekonomista Saša Stevanović.

Sa tim je saglasan i član Upravnog odbora Centralne banke Dragan Kulina. Ali, podsjeća da je za to potrebna izmjena zakona na nivou BiH.

– Sa minornim izmjenama zakona bilo bi moguće dio tih sredstava staviti u funkciju da se recimo kupe obveznice entiteta, države – dodaje Kulina.

Republika Srpska je to predlagala prije nekoliko godina. Na prijedlogu se sve i završilo, jer u drugom entitetu nije bilo saglasanosti. Kočničar je bila SDA, podsjeća predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA