subota, 30. septembar 2023 / 15. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Dodik: Vjerujemo da muslimani mogu nešto paravojno da učine

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjedništvo Saveza nezavisnih socijaldemorata na sjednici koja danas počinje u Banjoj Luci razmatrat će informaciju o “Samostalnoj Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine”, najavio je predsjednik stranke Milorad Dodik.
Bit će doneseno desetak zaključaka, najavio je Dodik.

– Ozbiljno pitanje je državni status RS u okviru Dejtonskog sporazuma – rekao je Dodik.

Poručio je da je cilj “samostalna RS u okviru BiH”.

– Radimo neskriveno na tome da RS vratimo ovlaštenja koja ima po Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Tu raspravu ćemo danas obaviti na sjednici Predsjedništva SNSD-a. Na današnjem dnevnom redu je informacija o kršenju Dejtonskog sporazuma i kako da vraćamo nadležnosti.

– To je sudbinsko pitanje za RS, a za razliku od opozicije mi se bavimo ozbiljnim tememama. Ovo nije skrivanje nego razotkrivanje – poručio je.

Još jednom se obrušio na odluku Ustavnog suda BiH o Zakonu o šumama RS.

– U posljednjim danima ovog mjeseca ćemo razmatrati cjelovit plan koji ide za tim da se odbije bilo kakvo antiustavno i antidejtonsko ponašanje i da pravno ocijenimo situaciju loše prakse da se zakonima mijenja Ustav. To nigdje ne radi nijedna država – kazao je Dodik.

Istakao je da u planu nije razbijanje teritorijalnog integriteta BiH, ali jeste vraćanje suvereniteta RS-a.

– Ovo je proces koji traži odlučne i hrabre ljude. Zahvaljujem se svojim saradnicima i koalicionim partnerima koji su prihvatili naš plan. Primjedbe iz FBiH da je ovo nerazuman plan, nemaju argumentaciju. Najmanje 10 godina institucije RS-a se bave ovim pitanjem. Kada smo bili pred referendumom za pravosuđe, prihvatili smo razgovor za Ketrin Eštoun, ali se pokazalo da je to bilo neozbiljno i da su htjeli da nas prevare – rekao je Dodik.

Pozvao je sve u RS-u na razumijevanje, te dodao da “ako se ostavi da nenavođenja raketa kakav je Ustavni sud BiH nastavi donositi odluke, ukinut će RS vrlo brzo”.

– Ovo je trenutak kada nema nazad. Mi smo ozbiljni, nećemo se povući pred prijetnjama i sankcijama – dodao je.

Tvrdi da SNSD ne želi ništa da sakrije, te da je plan da se odbiju ranije date saglasnosti RS na odluku o Oružanim snagama BiH, Visoko sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) i treća je indirektni porezi.

Tvrdi da su one bile isforsirane pritiscima visokog predstavnika i međunarodne zajendice.

– Ništa se neće desiti preko noći. Prvo ćemo povući saglasnoti, donijeti zakon koji će definisati kako će se raditi i dati prelazni rok. Od ovoga nema odustajanja i vraćanja na bilo kakve razgovore – podvukao je Dodik.

Dodao je da će kasnije u okviru istog programa SNSD-a proglasiti ništavnim sve aktivnosti državnih organa, poput SIPA-e i OSA-ei zabraniti im djelovanje na teritoriji RS i tražiti da napuste teritoriju ovog entiteta.

– Ovo nije ništa radikalno i da bi se situacija destabilizovala, nego da bi se jačale pozicije RS-a – dodao je Dodik.

Narodu je poručio da je ovo posljednji trenutak da se “vrate kući” i da RS vrati ono što joj je oteto, a tvrdi i da je o svemu razgovarao sa “važnim prijateljima”.

Poručio je da je protiv sukoba, da su ovo političke odluke, te da RS neće voditi oružane akcije, osim ako ne bude napadnuta.

– Vjerujemo da muslimani mogu nešto paravojno da učine, ali smo sigurni da upotreba njihovih jedinica iz FBiH… Ustav kaže da oružane formacije jednog entiteta ne mogu da pređu na teritoriju drugog entiteta. Ako učine to, imamo dovoljno resursa da reagujemo. Naša opcija nije da ratujemo. Pozivamo međunarodnu zajednicu da i nama i njima to zabrani – rekao je Dodik.

Kazao je i da je siguran da povlačenjem RS iz OSBiH “nijedan Hrvat ne bi prihvatio naredbu da ide na RS”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA