SAFF

Dodik za ruske medije otkrio da RS ide ka raskidanju Dejtonskog sporazuma: “Održaćemo referendum o nezavisnosti Republike Srpske”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je prilikom posjete Rusiji dao izjavu za TASS, u kojoj je naglašeno da se ovaj entitet “povlači iz Bosne i Hercegovine”, čiji je dio. On je istaknuo da se to ne može uraditi odmah, ali da se radi na aktivnostima u pravcu referenduma.

“Republika Srpska će održati referendum o nezavisnosti od Bosne i Hercegovine, a datum će biti određen u skladu sa interesima stranaka”, rekao je Dodik.

On je kazao kako postoji odluka o istupanju iz BiH, ali da još nije određen konkretan dan s obzirom na to da je potrebno pripremiti teren.

“Mora se uraditi mnogo istraživanja, mora se završiti analiza. Voljeli bismo to učiniti sada, ali tu su još dvije strane uključene u ovo pitanje, naravno, treba vremena”, rekao je on u intervjuu na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

On je kazao kako očekuje da se sada krene u “pregovarački proces o razdruživanju” i da bi za to trebalo imati “dovoljno historijske, opšte, civilizacijske zrelosti i razumijevanja da to treba i da će se desiti”.

Prema njegovim riječima, ostanak unutar BiH za RS je “sinonim za gubitak vremena i mogućnosti”.

“Zato je potrebno što prije realizirati šta želimo, kako bismo prestali da trošimo resurse nadajući se uzaludno da Bosna i Hercegovina može nešto učiniti. Apsolutno ne želimo da stvaramo nestabilnost na teritoriji naše zemlje. Zato smo, prije svega, dali prijedlog Bosni i Hercegovini da se povučemo iz zemlje, da raskinemo Dejtonski sporazum. Mi zapravo idemo u to pravcu”, zaključio je Dodik.

Dodik je na dan kada je UN usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici najavio rezoluciju o “mirnom otcjepljenju i razdruživanju”.

Nenad Stevandić najavljuje srpsko ujedinjenje: Srbi konačno dočekali trenutak kada su postali svjesni svoje snage

Počeo je period srpskih integracija i došao je trenutak kad možemo napokon da dočekamo ujedinjenje i jedinstvo srpskog naroda, što je ključno za budućnost Srbije i Republike Srpske, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

On je ukazao na značaj ovog istorijskog trenutka, naglašavajući da su Srbi konačno dočekali trenutak kada su postali svjesni svoje snage i mogućnosti integracije.

– Ako i po čemu bude upamćena ova generacija i predsjednik Srbije, biće da je završeno vrijeme srpskih dezintegracija i dezintegracionih procesa i da je počelo i vijek i vrijeme srpskih integracija i da smo ušli u neku fazu, kada smo postali svjesni da smo mi kao narod dočekali mnoga oslobođenja i od Turaka, i od Austro-Ugara, Bugara, od fašista, nacista, ali da sada napokon dočekujemo i to svoje ujedinjenje – rekao je Stevandić.

Stevandić napominje da je Republika Srpska predstavljena kao ključni državotvorni entitet srpskog naroda, najveće srpsko dostignuće u posljednjih 200 godina.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA