ponedjeljak, 16. maj 2022 / 15. ševval 1443

SAFF

Dodikov savjetnik najavljuje: Opcije iz non-papera će doći na dnevni red, završit će se proces raspada…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, smatra da ako ne bude volje da se BiH vrati onome što piše u Ustavu i ako se ne nađe način da vođe entiteta razgovaraju o svemu onome zbog čega su Srbi i Hrvati potpuno nezadovoljni, opcija koja se pominje u non-pejperu neminovno će doći na dnevni red.

Prema njegovim riječima, bez obzira na česte spekulacije o temi da li non-pejper postoji ili ne, evidentno je da se na mnogim važnim mjestima i adresama u EU i svijetu razgovara o tome da stanje u BiH nije dobro jer sve više prevladava ubjeđenje da ono nije održivo.

– U tom kontekstu sve više je onih koji smatraju da bi logično rješenje trebalo da bude, kako kažu, “završetak procesa raspada Јugoslavije”. Upoznati smo s tim mišljenjima. Naš stav jeste da BiH može da postoji samo ukoliko se vratimo rješenjima na koje smo svi pristali, a to su dejtonsko uređenje i Ustav BiH, onako kako je prihvaćen u Dejtonu – izjavio je Kovačević za “Politiku”.

On je ukazao da taj ustav nikada nije izmijenjen, ali da je stvarnost u BiH oprečna najvišem pravnom aktu zbog nezakonitih intervencija visokih predstavnika.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA