subota, 30. septembar 2023 / 15. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Dok Konaković izbjegava odgovor, Nobilo je jasan: „Naravno da je Hrvatska u tom sukobu bila agresor..“

Facebook
Twitter
WhatsApp

Burne su reakcije na gostovanje Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u programu Hrvatske radiotelevizije. Naime, on je izbjegao odgovoriti na pitanje da li je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Dok Konaković izbjegava odgovor, pravne činjenice su jasne. U presudama Haškog suda dokaza ne manjka. Lideri samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosna Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Bruno Stojić, Berislav Pušić, Valentin Ćorić osuđeni su za Udruženi zločinački poduhvat na 111 godina. Vijeće je u ovom predmetu utvrdilo da je sukob između HVO-a i Armije RBiH bio međunarodni sukob. Dok u presudi protiv Darija Kordića i Marija Čerkeza za zločine u Ahmićima Žalbeno vijeće zaključuje da je Herceg-Bosnom upravljala Hrvatska, odnosno, tadašnji predsjednik Franjo Tuđman. A prije nekoliko godina isto je potvrdio i Anto Nobilo, advokat Tihomira Blaškića, generala HVO-a i jednog od optuženih za zločine nad Bošnjacima.

“Cijeli taj projekt Herceg-Bosne bio je projekt Republike Hrvatske putem bh. Hrvata. Naravno da je Hrvatska u tom sukobu bila agresor”, rekao je Nobilo.

Na presude Međunarodnog suda za ratne zločine podsjećaju i iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Poručuju da se treba krenuti dalje, ali nikako ovim putem. Zaboravljanje činjenica ili podilaženje susjedima radi bolje saradnje, ne smije biti način.

“Mislim da treba ostati dostojanstven, da se ne treba spuštati na taj nivo. Činjenica je da se nijedan lider iz Bosne i Hercegovine nije spustio na taj nivo. Ne treba pognuti glavu i zanemariti činjenice”, kaže za FTV Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA