Dr. Fuad Ćatović, zamjenik direktora Doma zdravlja: U Sjenici smo na korak do katastrofe

294

Dr. Fuad Ćatović, zamjenik direktora Doma zdravlja u Sjenici rekao je da je epidemiloška situacija u toj pešterskoj varoši “bliska katastrofi”.

“Sve je više inficiranih. Svaki dan u kovid ambulanti pregledamo oko 220 pacijenata sa simptomima kovida 19. Pacijente sa težom kliničkom slikom upućujemo u veće zdravstvene centre kao što su Novi Pazar, Užice, Prijepolje, Nova Varoš, a one sa srednjom kliničkom slikom hospitalizujemo u našoj bolnici. Sada je kod nas smješteno 37 pacijenata sa srednje-teškom kliničkom slikom. Danas smo 4-5 puta po 4-5 pacijenata sa teškom kliničkom slikom prebacili u kovid bolnice u Novi Pazar i Užice”, rekao je dr Ćatović.

On je ocijenio da se na kućnom lečenju nalazi više od hiljadu Sjeničaka.

“Ogroman broj ljudi je na kućnom liječenju. Mi testiramo PCR metodom samo one sa težom kliničkom slikom i u ovom trenutku zvanično pozitivnih je 57 pacijenata, mada očekujemo rezultate velikog broja testova”, objasnio je doktor.

Ćatović kaže da se do prije neki dan u kovid ambulanti testiralo samo po pet pacijenata jer nije bilo PCR testova.

On je naglasio da je u posljednjih desetak dana preminulo 20 Sjeničaka koji su imali simptome kovida 19.

“Najblaže rečeno, situacija u Sjenici je bliska katastrofi. Samo juče smo imali 11 dženaza, mada nisu svi preminuli bili inficirani. Narod je u panici. Početkom prethodne nedelje smo u kovid ambulanti imali 34 pregleda dnevno, da bi u nedelji za nama taj prosek iznosio čak 180-220 pacijenata dnevno. Situacija se menja iz sata u sat”, kaže Ćatović.

On je istakao da struka u ovom trenutku nema kontrolu nad epidemijom u Sjenici.

(Direktno.rs)