SAFF

Dr. Mustafa Cerić: Bošnjaci u Turskoj trebaju glasati za predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana

Facebook
Twitter
WhatsApp

Izvor: Dr. Mustafa Cerić

Bošnjaci u Turskoj, koji imaju potencijal više od milion glasova, treba da glasaju za predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj 14. maja, 2023. god.

Ne samo što je podigao Tursku na visoki stepen političkog utjecaja, ekonomske i tehnološke moći, već je predsjednik Erdoan pokazao da ima bratski osjećaj za goruća pitanja muslimana u svijetu.

Njegova tvrdnja da mu je Alija Izetbegović povjerio Bosnu u amanet, obavezuje predsjednika Erdoana da uvijek ima Bosnu na umu i kao naciju i kao državu. Jer nacionalno bezimeni i državotvorno obespravljeni Bošnjaci mogu ostati i bez vjere.

Uvjeren sam da je predsjednik Erdoan iskren u svojoj namjeri da ispuni svoje dano obećanje Aliji rahmetli, ali nisam siguran da mu je skroz jasno šta to konkretno znači.

Pošto sam posjećivao predsjednika Aliju dok je bio na bolesničkoj postelju na Koševu, gdje samo razgovarali o važnim pitanjima, uključujući i amanet za Bosnu, imam pravo i obavezu da podsjetim predsjednika Erdona na šta je Alija rahmetli mislio pod tim amanetom.

Rahmetli Alija je mislio:

Da Bosna nije samo zemlja, već da je Bosna jedinstvena ideja, koju može usvojiti svaki čovjek zdrave pameti i braniti je od svakog bolesnog dušmana uvijek i na svakom mjestu!

Da je Bosna amanet duha i duše svakog čovjeka zdrave pameti i dobre volje!

Da Bosna nije amanet u havi, već konkretna činjenica, koju predsjednik Erdoan treba da upiše u turski državni ustav da je država Bosna i Hercegovina nacionalni interes Republike Turske u smislu da je napad na suverenitet i teritorijalni integritet bosanske države, napad na Republiku Tursku.

Kao suverena i samouvjerena Republika, Turska ima pravo i obavezu Erdoanov amanet za Bosnu pretvori u konkretan plan za odbranu bosanske zemlje i države od eventualnih agresora.

Cijela Bosna je danas u sličnoj situaciji kao što je bila Srebrenica prije genocida – „sigurnosna zona“ međunarodne zajednice, koja je Srebrenicu izdala srpskim genocidnim zločincima. To se danas može isto dogoditi cijeloj Bosni jer se međunarodna zajednica ponaša na isti način tako što pravi neprincipijelne i nedemokratske ustupke antibosanskoj, antibošnjačkoj, separatističkoj i aparthejdskoj politici na čelu sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

To su tih pet razloga zašto Bošnjaci u Turskoj, zbog svog patriotskog osjećaja prema Bosni, treba da glasaju za predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana na predstojećim izborima.

Treba glasati za njega kako bi mu omogućili i produžili priliku da ispuni svoje obećanje amaneta za Bosnu na način da država Bosna i Hercegovina postane stvarni nacionalni interes Turske po slovu i duhu turskog ustava a ne samo na emociji i na jeziku, da to postane i nakon predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana.

Stoga, moji Bošnjaci u Turskoj, očekujem od vas da shvatite ovaj apel ozbiljno, savjesno i odgovornu jer Bosna na Balkanu i u Europi ovih dana nije dobro. Sve više se steže omča oko njenog vrata od onih koji čekaju da Rusija pobijedi u Ukrajini pa da pohrle na genocidom ranjenu Bosnu.

Očekujem od vas da ovaj apel prenesete predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu kao legitimni uvjet za vaš glas na sljedećim izborima, glas koji mu danas treba više nego ikada.

Vi ćete na taj način pokazati predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu kako da ispuni svoj amanet prema Bosni, ali i mnogo važnije od toga je što ćete time ispuniti i vaš amanet prema vašim bošnjačkim precima – djedovima, nanama, očevima i majkama.

Allahu Svemogući, osnaži konkretnu bratsku ljubav između Bosne i Turske u interesu mira i sigurnosti na Balkanu, Europi i svijetu! Amin!

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA