SAFF

Dunović: Imenovanje Vijeća ministara nezakonito

Facebook
Twitter
WhatsApp

Milan Dunović (DF), potpredsjednik FBiH i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za N1 je rekao da imenovanje Vijeća ministara BiH nezakonito jer ministri nisu prošli sigurnosne provjere. Kaže da je ovo pitanje postavio i predsjedavajućoj Vijeća Ministara BiH Borjani Krišto (HDZ BiH), ali da nije dobio konkretan odgovor.

“Ministri sigurnosti i odbrane BiH, da bi dobili pristupe tajnim podacima, moraju imati provjeru. I Zakon o zaštiti tajnih podataka to kaže, da treba izvršiti provjeru prije imenovanja. Izdaje se certifikat i dozvola za tajne podatke. Tu dozvolu moraju imati ministri sigurnosti i odbrane. Kada su Nenada Nešića pitali, rekao je ‘sada ćemo to uraditi.’ Taj certifikat se dobija prije imenovanja. To znači da je nezakonito izabrano Vijeće ministara BiH. Šta će se desiti ako oba ministra ne prođu provjeru?“, pita se Dunović.

Dodao je da između ostalog da je jedno pitanje u sigurnosnim provjerama, možete li dokazati lojalnost državi?

“Nešić kaže da mu BiH ništa ne znači. Kada ne poštujete zakon to je krivično djelo. Zakon definiše da nadređeni treba da izvrši provjeru. Predsjedavajuća je trebala to zatražiti ranije. Ja sam postavio pitanje i dobio neadvekatan odgovor”, rekao je Dunović.

Kaže kako će ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP) na narednoj sjednici Vijeća ministara imenovati direktora OSA-e.

“Kako će to uraditi kad ni on nije prošao sigurnosne provjere. OSA-i treba nekoliko mjeseci da to uradi za nekoga ko preuzima poziciju direktora.”

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA