utorak, 13. decembar 2022 / 19. džumade-l-ula 1444

SAFF

Džaferović: Bez SDA nije moguće, a ako HDZ ubijede da u Ustav upišemo da klubovi naroda nisu bitni, onda im eto vlasti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Rezultate proteklih Općih izbora treba što prije implementirati i to tako da odgovornost preuzmu politički subjekti, koje su najsnažnije podržali građani. Potrebno je uspostaviti vlade na svim nivoima, s vrlo stabilnim parlamentarnim većinama. Jedino tako je moguće odgovoriti potrebama i obavezama BiH na njenom budućem putu, rekao je Šefik Džaferović za portal Faktor.ba.

Na pitanje kako ocjenjuje rezultat SDA na izborima i nastojanja političkih konkurenata da se SDA isključi iz vlasti, Džaferović odgovara.

“SDA je pobjednička politička stranka. Ostvarila je ubjedljivo najbolji rezultat i morala bi biti okosnica buduće vlasti. Za BiH bi bilo najbolje da se napravi snažan probosanski politički blok i da se tako ide u pregovore oko formiranja vlasti. Taj blok bi trebao da vodi proces implementacije izbornih rezultata.

Nažalost, svjedočimo jednoj potpuno drugačijoj stvarnosti. Radi nezajažljive potrebe za vlašću, osam političkih subjekata se udružilo isključivo protiv SDA i DF-a jer im je to jedina ideologija. Žele razbiti snažan probosanski politički blok i sada proces implementacije vode SNSD i HDZ protiv čijih retrogradnih politika smo se borili u proteklom mandatu. Njima se ide na noge i prave sporazumi u njihovu korist. SDA se tome suprotstavlja. Koristit ćemo sve ustavne i zakonske mehanizme da to spriječimo. Vlast se formira na osnovu Ustava i zakona i ne može drugačije.

Tamo gdje ne uspijemo, odgovornost će preuzeti tzv. “Osmorka”, a ta odgovornost je ogromna i sasvim sigurno nadilazi snagu te tzv. “Osmorke”.

U ovom trenutku vidim vrlo izvjesnim da će SDA činiti okosnicu vlasti u FBiH. Bez SDA to nije moguće učiniti. SDA je najjača politička stranka u Zastupničkom domu i zajedno sa DF-om ima kontrolni paket u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH. Jedino SDA sa DF-om može predložiti predsjednika / potpredsjednika FBiH, u skladu sa Ustavom i zakonom.

U FBiH sistem je takav da onaj ko želi formirati Vladu FBiH mora biti kvalificiran u oba doma parlamenta i svim klubovima konstitutivnih naroda. Priča o nebitnosti kontrolnog paketa u Klubu Bošnjaka je priča za malu djecu. Neka upitaju HDZ pristaje li da u Ustav FBiH upišemo da su nebitni klubovi konstitutivnih naroda. Ako u tome uspiju, onda im eto vlasti. Ako pak misle da Klub Bošnjaka nije vrijedan, a Klub Hrvata treba biti, onda rade vrlo opasnu stvar i ne zaslužuju vlast, pa čak ni da djeluju na političkoj sceni.

Mislim da međunarodna zajednica, posebno mislim na onaj dio koji ima moć, ide jednim pragmatičnim i istovremeno pogrešnim i nepravednim putem, kada je u pitanju formiranje novih vlada.

Manje-više otvoreno forsiraju “Osmorku” i na taj način razbijaju probosanski politički blok. Žele udovoljiti nekim zahtjevima HDZ-a i SNSD-a, koje SDA nije željela i mogla da ispuni. Koji su to zahtjevi, vidi se iz razgovora, potpisanih sporazuma i najava. Računaju da će to s “Osmorkom” lakše postići, jednostavno kazano, idu linijom manjeg otpora, povlađujući onima koji su pravili nered u BiH, kroz blokade, bojkote i udare na ustavni poredak.

Misle da će ih na taj način smiriti. To je pogrešan put jer se onima koji prave nered ne treba i ne smije povlađivati. Ispravan put je samo u dosljednom poštivanju dostignutog nivoa reformi i sankcionisanju onih koji to odbijaju poštovati. SDA će nastaviti da se bori za ovu vrstu politike i odnosa međunarodne zajednice.”, poručio je Džaferović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA