nedjelja, 20. novembar 2022 / 26. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Džaferović razgovarao sa šefovima država i vlada EU: Učinili smo danas sve što smo mogli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Predsjedavajući Predsjedništva BiH danas je učestvovao na samitu EU – Zapadni Balkan, ali je razgovarao i pojedinačno sa šefovima država i vlada članica EU, te zvaničnicima evropskih institucija, tražeći podršku za Bosnu i Hercegovinu.

“Danas sam se u Briselu susreo i razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, premijerom Nizozemske Markom Rutteom, austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom, portugalskim premijerom Antoniom Costom, predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, premijerom Češke Petrom Fialom, premijerom Španije Pedrom Sanchezom, predsjednikom Evropske narodne stranke Manfredom Weberom.
Sve je rečeno o tome iz kojih razloga BiH nije ispunila uslove. Sve je rečeno o blokadama evropskih zakona u Domu naroda. Sve je rečeno o geostrateškim i geopolitičkim motivima dodjeljivanja kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji. Mi smo danas učinili sve što smo mogli u Briselu kada je u pitanju BiH. Sada je odluka na šefovima država i vlada članica EU”, poručio je Džaferović.

Evropsko vijeće, koje čine šefovi država i vlada članica EU, će danas i sutra imati sjednicu na kojoj će donijeti odluke o evropskom putu Zapadnog Balkana i BiH.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA