SAFF

Džaferović sa Schmidtom: Odluka u skladu sa zahtjevima jedne stranke

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, s kojim je razgovarao o izmjenama Ustava Federacije i Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik.

Predsjedavajući Džaferović je kazao da su navedeni amandmani u skladu sa zahtjevima samo jedne političke stranke za izmjene Ustava FBiH i izbornog zakonodavstva.

Džaferović je kazao da visoki predstavnik, prema Daytonskom mirovnom sporazumu ima ovlasti da mijenja zakone i entitetske ustave, ali se protivi sadržaju navedenih izmjena jer nisu u skladu s presudom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda na cijelom teritoriju BiH niti sa principima iz presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Istaknuo je i da je prema navedenim amandmanima, produbljena asimetrija između dva entiteta kad je riječ o zaštiti prava konstitutivnih naroda, zastupljenosti i načinu odlučivanja.

Džaferović je istaknuo da konstitutivni narodi moraju imati ista prava u oba entiteta, što nije osigurano Schmitovim amandmanima jer konstitutivni narodi imaju jedan status u Federaciji, a drugi u entitetu RS.

Džaferović je potcrtao da potpredsjednici entiteta RS, za razliku od Federacije, nemaju utjecaj u procesu formiranja Vlade i sudija Ustavnog suda tog entiteta.

Nadalje, OHR je propisao da u Federaciji premijer i potpredsjednik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, ali nije isto učinio u entitetu RS, gdje i predsjednik i premijer entiteta mogu biti iz istog naroda, i gdje Bošnjaci i Hrvati nemaju utjecaj na izvršnu i zakonodavnu vlast kao što svi narodi imaju u FBiH.

Džaferović je kazao da je OHR neophodan za funkcionisanje BiH sve dok je na snazi Daytonski sporazum, ali da visoki predstavnik, da bi održao kredibilitet, mora raditi u interesu države BiH i svih naroda i građana.

Razgovarano je o budućnosti Bosne i Hercegovine, očuvanju stabilnosti i mira, na osnovu Daytonskog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Razgovarano je o evropskom putu Bosne i Hercegovine u kontekstu Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA