SAFF

Efendić: Ako Schmidt eliminiše Lendu, mi nećemo u vlast

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić u večerašnjem intrevjuu za Face TV govorio je o mogućim rješenjima za formiranje Vlade Federacije BiH, poručujući da nema potrebe za privremenim rješenjima i da ih kao takva ne podržavaju.

Efendić smatra “da etnička reprezentativnost koja je utvrđena nakon posljednjih izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, ne bi trebala ovoliko utjecati na formiranje vlasti”. Istakao je kako sada “ispada da je važnije kakav rezultat imate u skupštinama kantona da bi formirali Vladu FBiH nego glasovi koje ste dobili za FBiH”.

– Zato sada imamo i SDA koja se bori za legitimno predstavljanje. Meni je čudno da HDZ to objeručke ne prihvati i ne kaže, to je to, to je ono za šta smo se borili – kazao je Efendić.

– Stranka za BiH i NES hoće da natjeraju Schmidta da ovo promijeni. Ako to ne uradi, on će biti taj koji je uveo i ojačao etnički sistem. Većina u oba doma postoji, a Vlada se ne može formirati. To su Schmidtova rješenja. Nismo spremni praviti rješenja preko koljena. Schmidt mi je rekao da smatra da niko ne smije blokirati, a da će se to riješiti ukoliko se desi. Stvari se moraju istjerati na čistac. Schmidt je trebao predvidjeti ovakvu situaciju, a očito nije – stav je predsjednika Stranke za BiH.

Efendić je kategorično poručio da ne žele biti dio vlasti koju će nametnuti Schmidt.

– Mi nećemo u vlast ako Schmidt nametne formiranje vlasti. Nećemo da budemo nametnuti od strane visokog predstavnika, želimo pravila. Nećemo učestvovati u vlasti ako Schmidt eliminiše Lendu iz glasanja ili bilo koga drugog. Ako ga eskivira zvaničnim tumačenjem zakona to može. Privremeno tumačenje za nas nije rješenje – ponovio je Efendić.

Otkrio je i pod kojim će uvjetima SBiH podržati formiranje nove vlade FBiH.

– Lendo je naš stav interpretirao na svoj način kada smo rekli da ćemo poštovati Ustav FBiH. Sve ovo je zakomplikovao i zakuhao visoki predstavnik. Da se nije desilo nametanje izmjena, mi bismo imali vlast u Federaciji. Postoji mogućnost da se ova situacija riješi ad hoc, a da pravila ostanu ovakva kakva jesu. Mi nismo za to. Nismo spremni pomoći da se solomonskim rješenjem, navrat-nanos, formira Vlada. Ne bismo podržali Vladu kojoj ne bi saglasnost dali i predsjednica i potpredsjednici po ovom Ustavu FBiH. Neka Schmidt izvini. Mislim da je pogriješio, da je rješenja donio neoprezno i da nije odblokirao Federaciju. Naš stav je vezan za postojeći Ustav i važeća pravila! Ako kažemo da potpredsjednik Bošnjak blokira, onda isto mora važiti iz Srbina i Hrvata. Da je obrnuta situacija, da saglasnost ne daje Bradara ili Stojanović, da li bi se ovo pitanje isto tretiralo – pitao je Efendić.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA