Egipat- Nakon par sati slobode kćerka Jusufa el-Karadavija opet uhapšena

463

IslamBosna.ba- Egipatsko tužiteljstvo naložilo je petnaestodnevni pritvor za kćerku istaknutog alima dr. Jusufa el-Karadavija do dalje istrage o novim otpužbama protiv nje, naveo je njen advokat.

Ula el-Karadavi (55) je uhapšena samo nekoliko sati nakon što je puštena na slobodu u prethodnom predmetu i vraćena je u samicu.

Njen advokat Ahmed Madi je kazao novinarima da se suočava sa optužbama za ‘pridruživanje terorističkoj grupi’. Protestvujući protiv odluke, navodi advokat, njegova klijentica je stupila u štrajk glađu.

U nedjelju, Ulina porodica je zahtijevala njeno puštanje nakon što su istekle dvije godine pritvora, maksimalan period po kojem može ostati u zatvoru bez optužnice.

U junu 2017. godine, egipatske vlasti uhapsile su Ulu i njenog muža Husama Halefa dok su bili na odmoru u svom ljetnikovcu na sjevernoj obali Egipta.

Ula i Husam postali su dio geopolitičkog sukoba između Katara i Egipta, Saudijske Arabije, Bahreina i UAE koji zahtijevaju da šejh el-Karadavi bude izručen Egiptu kako bi podigli kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu Katara.

Kao apolitična nana čiji jedini ‘zločin’ je što je kćerka poznatog alima, Ulina zatvorska kazna je bez presedana. Ona je također zatvorenica koja je najduže držana u samici u Egiptu.

Ula nije politički aktivna, prema Jaredu Genseru, advokatu za ljudska prava kojeg je porodica angažirala u SAD-u. Prije najnovijeg hapšenja, Halef je proveo dvije godine u zatvoru kao član opozicione stranke El-Vesat, ali je nakon oslobađanja 2016. godine prestao sa svim političkim aktivnostima.

IslamBosna.ba