Egipatski ured za fetve upozorio na opasnost gledanja turske serije ”Ertugrul” jer Erdogan želi povrtak Osmanskog carstva

1971

Egipatski ured za fetve (Daru-l-ifta’) upozorio je na opasnost gledanja turskih serija ”Dolina vukova” i ”Ertugrul”, napomenuvši da turski predsjednik Redžep Tayyip Erdogan želi po svaku cijenu povratak Osmanskog carstva.

Generalni tajnik pri Uredu za fetve, u svojoj izjavi u subotu (08.02.2020.), rekao je: ”Erdogan nije i neće zanemariti ovaj svoj san koristeći sva sredstva i moć, političku ili vjersku, pa čak i kroz kulturna i umjetnička djela. Turski predsjednik vjeruje da su mnoge arapske zemlje osmansko nasljeđe koje želi povratiti i obnoviti.”

Zatim je dodao: ”Erdogan i njegovi sljedbenici nisu izbjegli korištenje vjerske retorike općenito,  a instituciju fetve posebno, za pokrivanje i opravdavanje svojih vojnih operacija, kao što to čine i terorističke skupine i organizacije. Oni time šalju poruku muslimanskim narodima da su Turci nosioci zastave hilafeta i da su oni odgovorni za podršku muslimanima u svijetu i njihovo izbavljenje od ugnjetavanja i nepravde, te da oni rade na ponovnoj uspostavi i primjeni Šerijata.”

S druge strane, generalni tajnik pri egipatskom uredu za fetve, ukazao je i na druge snage i potencijale koje Erdogan navodno koristi u vjerskom diskursu u Evropi, posebno u Njemačkoj, a riječ je o 15 islamskih organizacija koje djeluju pod Tursko-islamskom unijom za vjerske poslove (DITIB), te da većina ovih udruženja ima za cilj “islamizirati društvo u Njemačkoj vjerskim obrazovanjem u školama i upravljanjem džamijama i islamskim centrima”.

Treba napomenuti da je serija “Erutgrul” postigla rekordno visok procenat gledanosti tokom posljednjih pet godina, emitirala se u desecima zemalja, gledali su je milioni ljudi širom svijeta, prevedena je na mnoge jezike, a posebno je omiljena u arapskom svijetu.

Serija tematizira događaje iz 13. stoljeća nove ere i prikazuje biografiju Ertugrula sina Sulejman Šaha, vođe plemena Kayi i oca Osmana I, utemeljitelja Osmanskog carstva (656.-726. /1258.- 1326.)

Turske serije postigle su zapažen uspjeh tokom posljednjih deset godina na TV-ekranima 156 zemalja, a prošle godine je pakistanski premijer Imran Khan naredio puštanje i prikazivanje svih pet sezona serije ”Ertugrul” na urdu jeziku, kako bi građani Pakistana mogli bolje gledati i pratiti tursku produkciju.

(Izvor: mubasher.aljazeera.net)