nedjelja, 1. oktobar 2023 / 16. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Emir Kovačević: Islamofobija sve prisutnija, njen intenzitet se sve više povećava

Facebook
Twitter
WhatsApp

U emisiji Info magazin koju uređuje i vodi Nedžad Abdić, u programu radija BiR, gostovao je advokat Emir Kovačević, autor knjige “Sloboda vjere u presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu”, dugogodišnji član MRV u BiH i član Komisije za slobodu vjere u BiH.

Advokat Emir Kovačević govorio je o islamofobiji kazavši kako je ona sve prisutnija danas i da se nažalost njen intenzitet sve više povećava.

– Islamofobija se ogleda uglavnom u riječima, djelima, mržnji prema muslimanima, napadi na džamije, uvredljivi grafiti na džamijama, vrlo problematične i uvredljive izjave prema muslimanima i muslimanskim običajima. Nažalost takve radnje se ne sankcionišu dovoljno i primjetili smo da često u takvim slučajevima, kao što su grafiti na džamijama, da se taj slučaj okarakteriše kao oštećenje tuđe stvari, što ne odgovara stvarnom stanju i što nije suština tog djela koje je počinjeno. Najvažnija je poruka koja se želi poslati s takvim jednim grafitom i ta poruka nekada naiđe na plodno tlo i iz tih poruka mogu da se razviju još gore stvari i djela – kazao je Kovačević.

Dodao je da se čin islamofobije ne kažnjava dovoljno oštro i naglasio je da posebnu pažnju treba obratiti na manjinske zajednice, pogotovo muslimanske zajednice u RS-u, jer su oni dodatno izloženi raznim pritiscima poručivši da su takve izjave usmjerene prema cijeloj jednoj zajednici.

Emir Kovačević komentarisao je i slučaj izjave Predsjednice FBiH Lidije Bradare kazavši kako je izostala jasna odluka OHR-a.

– Imamo situaciju da visoki politički zvaničnici dočekuju ratne zločince, daju im podršku i čak ih amnestiraju. Izostala je tu odlučujuća i jasna odluka OHR-a , zašto gospodin Šmit tu nije reagovao, zašto je OHR blago reagovao na izjave Bradare, bojim se da se Međunarodna zajednica igra s vatrom i ponovo prave grešku u BiH – kazao je Kovačević.

Dodao je kako Evropa ima odgovornost za ono što se desilo ovdje i da nažalost i danas vidimo samo blage reakcije podsjetivši kako izostaju vrlo jasne odluke po pitanju ratnih zločina i podrške preživjelim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA