Enes Hajdarević gradi most na Sutjesci: Pomaže zavičaju i komšijama ne gledajući na vjeru i naciju

521

U Mjesnoj zajednici Popov Most pri kraju je gradnja betonskog mosta na rijeci Sutjesci, koji vlastitim sredstvima podiže Enes Hajdarević Hans, uspješni biznismen iz Sarajeva. Rođen je u selu Ćurevo u MZ Popov Most, a poznat je po dobročinstvima i velikim investicijama, kojima želi da se, kako kaže, oduži svom zavičaju. Most je njegova životna želja.

Za Enesa Hajdarevića Hansa zavičaj je svetinja. Tjentište i Ćurevo, gdje je živio do rata, napustio je 1992. godine, kada je otišao u izbjeglištvo u Austriju, odakle se nakon rata vratio u Sarajevo, kao uspješan biznismen. Rodnu grudu nikada nije zaboravljao i trenutno živi na relaciji Sarajevo-Popov Most. Već deceniju i po trudi se da komšijama obezbijedi normalne uslove za život. Doveo je asfalt u selo, obnovio školu, a sada gradi i most na Sutjesci. Obale ove rijeke, umjesto dotrajalog visećeg, povezao je betonskim mostom za sve vrste vozila.

„ Čovjek želi da ostari u zavičaju, gdje je udahnuo prvi zrak. Zahvaljujući Bogu, volji, nafaci i možda malo i sreći, pokušavam da se odužim svom rodnom kraju. Ovaj most je bio žila kucavica za povezivanje donjeg i gornjeg dijela toka Sutjeske i mora to i da ostane. On povezuje obale i ljude bez obzira na vjeru i naciju i vrlo je važan što će trajno obezbijediti sigurnost mještana. Tu je u pitanju na lijevoj i desnoj obali cirka 250 domaćinstava, kako Bošnjaka, tako i Srba. Od svih tih djela koja sam učinio, ovaj most me čini najsrećnijim“, rekao je Hajdarević.

Enes Hajdarević

 

U asfaltiranje puta, Hajdarević je uložio svojih 100.000 maraka, a pomogle su i vlasti dva entiteta. Most je čisto njegova investicija vrijedna više od 150.000 maraka. U svom selu Ćurevu iz pepela je digao džamiju, a posebno je omiljen u školi na Popovom Mostu u kojoj zajedno u klupama sjede srpska i bošnjačka djeca.

„ Učestvovao sam u finansiranju obnove škole. S ponosom mogu reći da je ova škola prvi pozitivan primjer u Republici Srpskoj i cijeloj BiH da se djeca ne razdvajaju po vjeri i naciji i da maksimalno promoviše multietničku saradnju. Ja sam na neki način i kum toj školi. Prvo obradujem djecu za Novu godinu sa paketićima i sa 50 maraka, tako da djeca od 1. septembra pričaju i razmišljaju kad će doći Nova godina i svake godine stipendiram po jedno dijete bošnjačke i srpske nacionalnosti, evo već 11 godina. Tako ću činiti dok budem mogao i dok škola bude egzistirala“, priča Hajdarević. Teško je pobrojati Hansova dobročinstva – uglas govore mještani.

„ Za ovaj kraj je učinio što nikad niko nije. Napravio je most, put za Šadiće i akobogda će asfaltirati i put ispod škole da spoji asfalt. Ovakav čovjek treba da bude predsjednik BiH. Veliki čovjek, koji hoće svakome da pomogne. On ne gleda ko je ko, nego gleda čovjeka“, kaže Pero Davidović iz Popovog Mosta.

13933255_10208204726368684_2094607439_n

 

Njegov komšija Čedo Vuković ističe da je malo ljudi koji hoće da ulože u svoj kraj kao Enes Hajdarević.

„ U svim mogućim stvarima je pomogao, opremio školu, kupio vozilo za prevoz đaka. Pomogao je ljudima iz svog kraja, zapošljavajući ih u svoju firmu. Zamislite da neko može da napravi most. Država ne može da pravi, a on sam to radi“, kaže Vuković.

Hajdarević ističe da mu je životni moto da čovjek vrijedi onoliko koliko dobrih djela ostavi iza sebe.

„Želja i zavjet mi je da svake godine probam učiniti neko dobro djelo i da ono bude trajno dobro za sve ljude dobre volje, ne gledajući na vjeru i naciju“, rekao je Hajdarević.

Nakon povratka iz Austrije, bio je jedan od vodećih kablovskih operatera u BiH, a ima i svoju Televiziju Hema. Most na Sutjesci je njegova životna želja, koja će ovih dana biti i ostvarena.

Enes Hajdarević

 

U most je ugrađeno 35 tona željeza i 130 kubika betona. Dugačak je 33, a širok tri metra. Nosivost mosta je veća od 20 tona, a Hajdarević je zamolio sve koji ga budu koristili da nosivost ne prelazi 10 tona, da se ne bi uništio asfalt.

Izvor: Foca24.info