Erdoanov savjetnik- Izvest ćemo na sud sve koji su umiješani, čak iako je to saudijski konzul

951

IslamBosna.ba– Jasin Aktaj, savjetnik turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdoana, kazao da je da su saudijske vlasti ignorisale turske kontakte od nestanka saudijskog novinara Džemala Hašugdžija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Aktaj je izjavio za novinsku agenciju Šihab da ‘saudijski konzulat u Istanbulu i saudijske vlasti ignorišu naše kontakte od prvog trenutka kada je Hašugdži nestao i ne odgovaraju na naše pozive’.

On je dodao: “Kao da su saudijske vlasti spavale i vladala je čudna tišina u vrijeme kada su se vijesti o Hašugdžijevom nestanku proširile svijetom”. Aktaj je osudio saopćenje saudijskog konzulata da otvori svoja vrata medijima četiri dana nakon incidenta. On se pita: “Zašto konzulat ranije nije otvorio vrata? Osim ako nije imalo nešto što su krili i čekali nekoliko dana”.

Aktaj je kazao da odgovor saudijskih vlasti, koji je došao četiri dana nakon Hašugdžijeve otmice ‘ne znači ništa’ , ukazujući da šutnja konzulata i lično saudijskog konzula posljednjih dana izaziva mnoge sumnje.

Aktaj je naglasio da će njegova zemlja sudski progoniti sve one koji su uključeni u otmicu ili ubistvo novinara Hašugdžija ‘čak iako se lično radi o saudijskom konzulu ili saudijskim zvaničnicima’. On je kazao: “Svakom saudijskom zvaničniku za kojeg se u istrazi dokaže da je umiješan u ovaj incident će biti suđeno. Turska je država zakona i progoni sve one koji su počinili zločine na njezinom prostoru”.

“Tražiti ćemo da svi umiješani u ovaj slučaj budu izvedeni pred sud”, kazao je Aktaj.

Govoreći o sudbini Hašugdžija, Erdoanov savjetnik je potvrdio da ‘postoje neki pokazatelji koji sugeriraju da je ubijen, a neki pokazatelji pokazuju da je još uvijek živ”. Aktaj je komentarisao izjavu turskog predsjednika da postoje ‘pozitivna očekivanja’ u slučaju Hašugdžija i kaže: “Predsjednik želi biti optimističan i ne želi doći do tačke sa koje nema povratka’, misleći na sigurnosna curenja medijima da je Hašugdži tragično ubijen.

Predsjednik Tursko-arapskog medijskog udruženja u Turskoj, Turan Kišlakdži je kazao za Šihab da su mu turski zvaničnici rekli da je Hašugdži brutalno ubijen unutar saudijskog konzulata.

Savjetnik turskog predsjednika je opisao otmicu i ubistvo Hašugdžija kao ‘uvredu ne samo Turske već i svijeta jer se konzulatski i diplomatski imunitet iskorištava da se počine ove zločini”. On je kazao da je ovo kršenje principa i vrijednosti svijeta, naročito jer je ‘Hašugdži novinar i intelektualac i ima veliki broj pristalica”.

Aktaj je kazao da odluka saudijskog prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana da dozvoli inspekciju saudijskog konzulata nekoliko dana nakon nestanka Hašugdžija nije ubjedljiva.

“Ovo nije dovoljno kao odgovor na ono šta se dogodilo u konzulatu. Naravno, nije izašao iz konzulata prirodno, osim ako nije izašao neprirodno, što znači da nastoje sakriti neke stvari poput činjenice da je otet, ubijen ili odveden na jedan ili drugi način”.

Aktaj kaže da ako je Hašugdži ubijen unutar konzulata, Kraljevina neće biti shvaćena ozbiljno kao država.

On je opisao otmicu i ubistvo kao ‘promašaj u i glupu operaciju koja odražava neznanje, neiskustvo i nedostatak uspjeha.” On insistira: “Uvrijediti čovjeka koji dolazi u konzulat i ubiti ga u svom domu je jedan od najgorih zločina i najvećih grijeha”.

Aktaj je naglasio da Turska ostaje ‘sigurna zemlja’ i da ono što se dogodilo sa Hašugdžijem dogodilo se na okupiranom teritoriju saudijskog konzulata, koji je pod kontrolom Saudijske Arabije. Istaknuo je da je Turska ‘sigurna zemlja, ali nema rješenja za problem izdajnika”.

IslamBosna.ba