Erdogan pitao Macrona, Merkel i Johnsona: Kako možete pitati koliko ćemo ostati u Siriji? Šta vi radite u Siriji?

Ja njih pitam: Šta vi radite ovdje? Je li imate granicu sa Sirijom? Ne. Da li vas napadaju? Ne. Jesu li vam usmjerene prijetnje? Ne. Šta onda radite ovdje? Mi posjedujemo 911 km. zajedničke granice. Prijetnja je usmjerena nama...Naši vojnici ginu. Je li ima kod vas stradalih, povrijeđenih? Ne. Šta onda radite ovdje?

1066

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će se naredni sastanak četvorke Turska-Velika Britanija-Njemačka-Francuska održati u februaru u Istanbulu.

Erdogan se u Londonu, gdje je otputovao povodom NATO samita, sastao sa predstavnicima medija.

Istakavši da su Turska-Velika Britanija-Njemačka-Francuska održali Samit četvorke, Erdogan je kazao da su tokom susreta poseban akcenat stavili na operaciju ¨Izvor mira¨ koju Turska vodi u Siriji.

Erdogan je kazao da je britanskom premijeru Borisu Johnsonu, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu predao dokumenta i informacije o operaciji ¨Izvor mira¨.

Rekavši da su ga lideri na sastanku četvorke upitali ¨Kada ćete izaći iz Sirije?¨, Erdogan je kazao:

¨Ja njih pitam: Šta vi radite ovdje? Je li imate granicu sa Sirijom? Ne. Da li vas napadaju? Ne. Jesu li vam usmjerene prijetnje? Ne. Šta onda radite ovdje? Mi posjedujemo 911 km. zajedničke granice. Prijetnja je usmjerena nama…Naši vojnici ginu. Je li ima kod vas stradalih, povrijeđenih? Ne. Šta onda radite ovdje?

Rekavši da je liderima uputio i reakciju rekavši ¨Odakle vam za pravo da nam postavljate ovakva pitanja¨, Erdogan je dodao:

¨Vidite…Otvoreno i jasno kažem. Nećemo napustiti Tel Abyad i Rasulayn, tj. područje od 120 km. dužine i 32 km. dubine sve dok se u njemu ne uspostavi mir. Mi smo ovdje zbog uspostavljanja mira i nećemo otići dok se mir ne uspostavi. Šta će biti sa njihovom sigurnošću? I to je naša odgovornost. Ukoliko i vi želite uzeti učešće u svemu ovome, onda trebamo zauzeti zajedničku logistiku. O ovome sam ranije razgovarao i sa američkim predsjednikom Barackom Obamom. Razgovarali smo i sa ostalim snagama koalicije. Predložili smo da oni pružaju zračnu pomoć a mi da vodimo borbu protiv ISIS-a i ostalih terorističkih organizacija. Dodao sam i ovo: razočaran sam što sarađujete sa terorističkom organizacijom YPG/PYD. Kažete da ISIS uništavate sa njima. Izvinite, ali vi niste uništili ISIS. ISIS je i dalje tu gdje je i bio. Mi govorimo uz argumente, uz dokaze. Još za vrijeme naše prve operacije, ¨Štit Eufrata¨, mi smo u El Babu neutralizirali preko 3 hiljade pripadnika ISIS-a. Nakon toga smo neutralizirali na hiljade pripadnika ISIS-a u Afrinu. U našim zatvorima ima pripadnika ISIS-a. Do sada smo ukupno neutralizirali preko 7 hiljada pripadnika ISIS-a. Sada ih šaljemo u zemlje iz koje su došli. No, neke zemlje zatvaraju vrata. Hvalite se sa ubistvom Bagdadija. I mi smo uhapsili njegove najbliže. Oni su sada smješteni u našem centru za povratnike. No, sve ovo vi ne vidite¨.

Rekavši da je odlučeno da se sastanak četvorke održava najmanje jednom godišnje, Erdogan je kazao:

¨Drugi samit će biti održan u Istanbulu, u februaru. Tako smo odlučili.¨