Erdogan: Turska će učestvovati u akciji oslobađanja Mosula, ali za pregovaračkim stolom

752

Erdogan je u obraćanju na Međunarodnom kongresu pravosuđa u Istanbulu kazao kako je ranije s načelnikom generalštaba Turske Hulusijem Akarom, koji se trenutno nalazi u Americi, razgovarao o koracima kada je u pitanju akcija oslobađanja iračkog Mosula od terorističke organizacije ISIL.

– Vidite, mi nismo odgovorni za rezultate do kojih može doći tokom akcije u kojoj nema Turske. Mi ćemo biti i u akciji i za stolom. Nije moguće da ostanemo van toga, jer za nas tu leži jedna historija – rekao je Erdogan.

On je istakao kako niko ne treba očekivati da Turska izađe iz kampa za obuku Bashiqa.

– Neka niko ne očekuje da izađemo iz Bashiqe. Mi smo u Bashiqi i tu smo protiv terorističke organizacije ISIL izveli akcije svih vrsta i nastavljamo ih izvoditi – poručio je Erdogan koji je dodao kako se u kampu Basiqa pruža obuka loklanim snagama na koji način da se bore protiv terorističke organizacije ISIL.

Prema njegovim riječima, Turska u tom kampu podučava “braću u Mosulu” kako da se bore potiv ISIL-a.

– Na isti način tamo podučavamo i pešmerge. Kad ne bi bilo toga, vi trenutno tamo ne biste mogli naći kadar koji bi se na pravi način mogao boriti protiv ISIL-a – smatra Erdogan.

Turski predsjednik je podsjetio kako Turska sa Sirijom dijeli granicu od 911 kilometara i kako je Turska bila veoma strpljiva kad je riječ o Siriji.

– Kažu nam: ‘Nije vas ubica Assad zvao, kako idete tamo?’ Izvinite, ići ćemo. Jer ukoliko smo pod prijetnjom od terorizma, ukoliko nam ta zemlja prijeti granatiranjem, raketama, ići ćemo – dodao je Erdogan.

On je rekao je i kako SAD nije održao obećanje kada je u pitanju sirijski grad Manbij.

– Rekli su da PYD, YPG tamo neće ući. PYD je teroristička organizacija. YPG je teroristička organizacije. To je ogranak PKK u Turskoj. Ako neće ući ovdje, održite obećanje – kazao je Erdogan koji je dodao kako, ukoliko koalicijske snage ne oslobode područje od PYD-a i YPG-a, Turska ne može djelovati s njima.

(Anadolu Agency)