Erdogan: Veliku važnost pridajemo sigurnosti i stabilnosti Saudijske Arabije

1251

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Turska pridaje veliku važnost sigurnosti Saudijske Arabije, te je istakao kako je prošlogodišnja posjeta saudijskog kralja Selmana Turskoj bila prekretnica u intenziviranju bilateralnih odnosa dvije zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas iz Istanbula otputovao u zvaniču posjetu Bahreinu, nakon koje putuje u zvaničnu posjetu Saudijskoj Arabiji, a potom će posjetiti i Katar.

Prije polaska sa istanbulskog aerodroma, Erdogan je kazao da će 14. febrara predvoditi visoku tursku delegaciju u posjeti Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, sa kojom je Turska u protekle dvije godine uspostavila veoma bliske i iskrene odnose i saradnju.

Erdogan je kazao da su odnosi dvije zemlje u proteklom periodu intenzivirani na svim poljima, uključujući politiku, odbranu, ekonomiju, kulturu, trgovinu, kao i to da su sarađivali na rješavanju regionalnih pitanja, na čelu sa sirijskom krizom.

“Aprilska posjeta mog brata kralja Selmana Turskoj je bila prekretnica sa svih aspekata i tom prilikom je formirano Vijeće tursko-saudijskih odnosa koje je naše bilateralne odnose podiglo na viši nivo“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je kazao kako je to vijeće prvi sastanak održalo 8. februara u Ankari i da su sjednicom predsjedavali šefovi diplomacija dvije zemlje.

“Smatram korisnim da još jednom kažem da na odnose sa tom bratskom i prijateljskom zemljom gledamo sa nivoa strateške saradnje. Veliku važnost pridajemo sigurnosti i stabilnosti Saudijske Arabije. Na sastanku sa kraljem Selmanom ćemo imati priliku da kao lideri razmotrimo odluke koje je Vijeće nedavno donijelo. Uporedo ćemo imati šansu da razgovaramo i o bilateralnim i regionalnim temama. Naravno da će se na dnevnom redu našeg sastanka naći sva dešavanja u regiji, uključujući situacije u Iraku, Siriji i, s druge strane, u zaljevskoj regiji u Jemenu. Bez sumnje je da je ekonomska saradnja i trgovinska razmjena jedna od glavnih tema o kojima ćemo razgovarati. Druga važna tema posjete će biti saradnja u odbrambenoj industriji i sigurnosna saradnja. U tom kontekstu ću se sastati i sa prvim zamjenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova princem Muhammedom bin Naifom i sa drugim zamjenikom premijera i ministrom odbrane Saudijske Arabije princem Muhammedom bin Selmanom“, kazao je Erdogan.