petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

EU osudio izraelski napad na pogrebnu povorku ubijene novinarke Al Jazeere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Evropska unija (EU) osudila je u petak “neproporcionalnu upotrebu sile” izraelske policije na pogrebnu povorku ubijene novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh, prenosi Anadolu Agency (AA).

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell saopštio je da je Unija “zgrožena scenama koje su se odvijale” tokom pogrebne ceremonije ubijene novinarke.

Poručio je da “EU osuđuje nesrazmjernu upotrebu sile i nepoštovanje” izraelske policije prema učesnicima na sahrani.

Borrell je također istakao da je “minimalno ljudsko poštovanje” omogućiti miran oproštaj “bez uznemiravanja i ponižavanja”.

Ponovio je poziv EU na temeljnu i nezavisnu istragu smrti novinarke Abu Akleh.

Hiljade Palestinaca prisustvovalo je sahrani palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh, koja je u srijedu preminula nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska policija upotrijebila je šok bombe, suzavac i palice protiv prisutnih, pri čemu je na desetine osoba povrijeđeno, navodi se u saopštenju Palestinskog Crvenog polumjeseca.

Vjerski obred održan je u katedrali Navještenja Djevice, a Abu Akleh je sahranjena na protestantskom groblju Mount Zion, pored svojih roditelja.

Palestinci su se u četvrtak u Ramallahu oprostili od novinarke, čije je tijelo prebačeno iz bolnice Istishari u okupiranoj Zapadnoj obali u predsjednički kompleks Palestinske samouprave, gdje joj je počast odao i palestinski lider Mahmoud Abbas. Abbas je tokom govora optužio Izrael da je odgovoran za ubistvo novinarke.

Mreža Al Jazeera sa sjedištem u Dohi saopštila je da je njihova novinarka bila na meti izraelskih snaga.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA