petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Evropska komisija odbacila prigovor Hrvatske: Naše mlijeko ide u EU!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je za BHRT da izvoz mlijeka iz BiH za EU kreće od sutra.
Stalni odbor Evropske komisije za kontrolu i uslove uvoza danas je u Briselu odbio prigovor Republike Hrvatske na izvoz mlijeka u EU iz Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača- mljekara RS-a Vladimir Usorac izjavio je danas Feni da je očekivana odluka Evropske komisije da BiH može da izvozi mlijeko i mliječne proizvode u zemlje Evropske unije (EU).

Taj komitet je na sjednici u Brisleu odbio prigovor Republike Hrvatske na izvoz mlijeka u EU iz BiH.

-Dobili smo pravičnu odluku EU – naglasio je Usorac, ističući da Svjetska trgovinska organizacija trgovinu zasniva na pravičnosti.

Usorac posebno naglašava da mlijeko iz BiH sada ne samo da može ići u zemlje EU, već im se otvara koridor prema Turskoj i Rusiji.

-To su dva velika tržišta, veća od EU. Nadamo se da će naš veliki dio proizvoda završiti prije svega na tim tržištima – ukazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača- mljekara RS-a.

On je napomenuo da je sada i bh.mljekarima otvoreno i tržište Hrvatske gdje su i ranije plasirali znatane količine svojih proizvoda.

Četiri mljekare iz BiH od 26.augusta trebalo je da nesmetano izvoze mlijeko i mliječne proizvode u zemlje Evropske unije, te vrše njihov prevoz preko teritorije EU na druga tržišta, ali je taj dan Hrvatska stavila prigovor na tu odluku EU.

Nakon što je ona danas odbijena kao neosnovana, mljekare “Milkos” Sarajevo, Mljekara Livno, zatim “Meggle” Bihać i “Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica mogu svoje proizvode izvoziti u EU i vršiti njihov prevoz za druge zemlje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA