ponedjeljak, 3. oktobar 2022 / 7. rebi'u-l-evvel 1444

SAFF

Finski ministar: Postoji mogućnost rata u Evropi i izvan Ukrajine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto ocijenio je da postoji mogućnost rata u Evropi i izvan Ukrajine.

“Naravno da postoji mogućnost. I zato je toliko važno podržati Ukrajinu u ovom trenutku“, rekao je Haavista u intervjuu za CNN.

Upitan da li Ukrajina može dobiti rat protiv Rusije, Haavisto je odgovorio da mogu da održe situaciju i u tom smislu mogu i da pobijede.

“Mislim da su, naravno, moralno na visokom nivou, veoma su ujedinjeni”, kazao je Haavista, dodavši da je Ukrajincima potrebna podrška.

Govoreći o novom svjetskom poretku u kojem Finska ne može zadržati neutralnost, Haavisto je naveo da Rusija, kao susjedna zemlja, postaje sigurnosna prijetnja.

“Mislim da je to nova realnost i da je evropska sigurnosna arhitektura slomljena. To je nova situacija, postoji nova vrsta ‘gvozdene zavjese’ između Rusije i drugih zemalja i, naravno, zasnovana je na agresiji Rusije na susjednu Ukrajinu“, ocijenio je Haavista.

Haavista je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu “promijenila sigurnosnu atmosferu“, a podijelio je zabrinutost zbog “labavih razgovora o nuklearnom i hemijskom oružju“, što je svijet vratilo u stanje kakvo je bilo u vrijeme kubanske raketne krize tokom Hladnog rata.

“Imamo jaku tradicionalnu vojsku i stižu naši F-35, ali šta ako nam prijeti nekonvencionalno oružje“, pojasnio je Haavista sigurnosnu zabrinutost Finske.

Finska je, zajedno sa Švedskom, nakon decenija neutralnosti, na samitu NATO-a održanom ove sedmice u Madridu, pozvana da se priključi ovom vojnom savezu, nakon što su vlasti obje zemlje u maju podnijele zahtjev za pristupanje Alijans

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA