petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Forto izjavio da je rock i pop u Sarajevu nestao jer su “rat dobili seljaci”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto dao je intervju za britanski list “The Guardian” koji je izazvao brojne reakcije i kritike bh. javnosti.

Tema intervjua bio je turistički i ekonomski razvoj KS te planovi za maksimalno iskorištavanje potencijala Kantona.

Forto je u intervjuu, prisjećajući se perioda osamdesetih godina prošlog stoljeća, kazao kako je Sarajevo tada bilo “kulturno središte bivše države”.

– Nećemo biti novi Berlin, ali možemo biti staro Sarajevo, jer je to bilo kulturno središte 80-ih godina. Svi su htjeli doći ovdje i raditi ovdje i stvarati u pozorištu, muzici, filmskoj industriji. Čulo se zujanje. Zašto jednostavno ne možemo ponovo stvoriti ovu energiju? – kazao je Forto.

Istakao je da je “Sarajevo nekada bilo centar rock i pop muzike”, ali da je to nestalo.

– Izgleda da su seljaci dobili rat. Urbana kultura umire, poručio je skandalozni Forto.

Nakon ovog intervjua uslijedile su brojne reakcije javnosti.

Kopredsjedavajući Američko evropske alijanse Reuf Bajrović napisao je na Twitteru sljedeće:

– Sramotan komad! Najgore je ova skandalozna samoorijentalizacija idiota koji je premijer Kantona Sarajevo: “Čini se kao da su ljudi u selima dobili rat. Urbana kultura umire”.

Zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Bišćević-Tokić poručila je da Forto duguje izvinjenje građanima Sarajeva zbog sramnih izjava o našem gradu.

– Umjesto da Sarajevo predstavi u najboljem svjetlu, što je njegova dužnost i obaveza kao premijera, Forto je u razgovoru za ovaj svjetski poznati medij naš glavni grad predstavio kao sredinu u kojoj, osim turbo-folka, „nema ništa“. Posebno boli činjenica da je Forto na ovaj način predstavio Sarajevo baš na 9. januar, dan koji simbolizuje početak etničkog čišćenja koje je kulminiralo genocidom, te u danima u kojima smo svjedočili raspirivanju istih onih ideologija koje su četiri godine ubijale Sarajevo i BiH – napisala je Biščević-Tokić na Facebooku.

Dodaje da se Sarajevo itekako ima čime pohvaliti, što su, navodi dalje, za razliku od Forte, prepoznale stotine hiljada turista koji svake godine posjećuju naš glavni grad i uživaju u sadržajima koji im se nude.

– Ukoliko Forto nije u stanju predstaviti Sarajevo onako kako taj grad zaslužuje, onda se treba povući sa premijerske pozicije – zaključuje zastupnica SDA.

(Oslobodjenje/Saff?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA