Gađali Amerikance pa pobili nevine ljude: Iran priznao da je srušio ukrajinski avion sa 176 putnika

562

Vojska Irana zvanično je priznala da je oborila ukrajinski avion i time uzrokovala smrt 176 osoba. Riječ je o “ljudskoj grešci”, navodi se u saopćenju objavljenom na iranskoj državnoj televiziji.
U saopćenju iranske vojske se navodi da je greškom procijenjeno da je avion “neprijateljska meta” pošto se letjelica okrenula ka “osjetljivom vojnom centru” Revolucionarne garde.

“U tim uvjetima, zbog ljudske greške, avion je nenjamerno pogođen”, navodi se u saopćenju i ističe da će odgovorni biti procesuirani

Inače, Iran je danima negirao odgovornost za rušenje ukrajinskog putničkog aviona “Boing 767” sa 176 putnika koji je u srijedu ujutro poletio iz Teherana.

Zbog nenamjernog rušenja aviona iranski ministar vanjskih poslava Džavad Zarif (Javad) izrazio je duboko žaljenje, izvinjenje i saučeće porodicama žrtava. On je licemjerno optužio Amerikance za ovaj zločin, naglašavajući kako je “ljudska greška u vrijeme krize koju je izazvao avanturizam SAD-a dovela do incidenta”.

Priznanje je uslijedilo nakon što su američki i kanadski zvaničnici naveli da je “vrlo vjerovatno” da je iranska protivavionska raketa oborila avion, što je Teheran u početku negirao, nazivajući te navode “velikim lažima”.

Avion je oboren u srijedu, nekoliko sati nakon iranskog raketiranja dvije vojne baze u Iraku koje koriste američke snage, što je bila odmazda za ubistvo najmoćnijeg iranskog generala Qassema Suleimanija.