Glavni tužilac Brammertz poručio HDZ-ovom ministru: Obavijestit ću Vijeće sigurnosti UN-a o Vašem postupku

3234

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serge Brammertz obratio se dopisom ministru pravde BiH Josipu Grubeši (HDZBiH) povodom Rješenja kojim je osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću dopušten transfer u Republiku Hrvatsku na dalje izvršenje zatvorske kazne.

Radiću je, podsjećanja radi, odobren transfer u Hrvatsku na dalje izvršenje kazne, a Županijski sud u Zagrebu je preinačio presudu Suda BiH, kojom je osuđen na 21 godinu zatvora, te mu je odredio kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i šest mjeseci. S obzirom da u pritvoru boravi od 2. juna 2006. godine, na slobodu bi mogao izaći već prije Nove godine.

Brammertz je u dopisu koji je u posjedu Faktora podsjetio Grubešu da predmet koji se vodio protiv Radića spada u takozvane slučajeve Kategorije 2, koje je Ured glavnog haškog tužitelja istražio i proslijedio Tužilaštvu BiH na dalju obradu. Istovremeno je podsjetio da ima obavezu redovno izvještavati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) o statusu tih predmeta.

– Ovo je rezultat koji je teško razumjeti i vjerovatno će potkopati povjerenje žrtava i javnosti u Ministarstvo pravde i pravosudni sistem BiH – napisao je Brammertz nakon što je Grubešu podsjetio na presudu koju je Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo protiv Radića te posljedice Rješenja kojeg je ministar pravde BiH potpisao.

– Kako trenutno pripremam svoj sljedeći izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, u obavezi sam da uključim informacije o najnovijim događajima – dodao je Brammertz.

Shodno navedenom, od Grubeše je zatražio dodatne informacije koje bi trebao uzeti u obzir prije podnošenja izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

– Posebno bi bilo važno znati više o razgovorima Vašeg Ministarstva i Ministarstva pravosuđa Hrvatske u vezi sa tim pitanjem, uključujući i to da li je Vaše Ministarstvo bilo unaprijed obaviješteno da se kazna Radiću može ili da će biti smanjena nakon prijenosa, i da li je Vaše Ministarstvo zatražilo i dobilo uvjeravanja da će Hrvatska kaznu izvršiti onako kako je presudilo Apelaciono vijeće Suda BiH i (ili) da li ćete zatražiti od Hrvatske da vrati Radića u BiH da se presuda koju je izreklo Apelaciono vijeće Suda BiH može u potpunosti izvršiti – navodi se u upitu glavnog tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Činjenica da se Radić nalazi u susjednoj Hrvatskoj te da bi uskoro mogao izaći na slobodu posljedica je isključivo zloupotrebe Ministarstva pravde BiH, odnosno ministra Josipa Grubeše, s obzirom da su Tužilaštvo BiH i Sud BiH u ovom predmetu na adekvatan način izvršili svoje obaveze, a dalja procedura, nakon izricanja presude, bila je u potpunosti u rukama Ministarstva pravde BiH.

Očekuje se da će Brammertz predstaviti svoj novi izvještaj pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija oko 11. decembra ove godine.

Autor: Faktor.ba