Göran radi u hidžabu u znak protesta protiv odluke EU

3267

IslamBosna.ba- Šveđanin Göran Mårtensson odlučio je da nosi hidžab u znak protesta protiv odluke EU o zabrani hidžaba na radnom mjestu.

“U hidžabu mogu jednako dobro pržiti hamburgere, praviti vafle i čistiti”, kaže Göran Mårtensson noseći hidžab u znak protesta protiv kontroverzne odluke EU, prenosi NT.

Veliki broj posjetitelja kafeterije ga pomalo čudno posmatra dok ulazi u prostorije. Iza pulta kao i obično stoji Göran Mårtensson, ali na današnji dan on nosi muslimansku maramu koja se zove hidžab.

“Na početku se većina smijala, a onda pitaju zbog čega ga nosim. I do sada sve reakciju su bile pozitivne, osim nekoliko čudnih prilika.

Göran Mårtensson je odlučio da na posao dolazi s hidžabom zbog nedavne presude Evropskog suda pravde gdje je poslodavcima u Evropskoj uniji dozvoljeno da svojim uposlenicama zabrane nošenje hidžaba na radnom mjestu.  Sud je ovu odluku donio u slučajevima dvije radnice iz Belgije i Francuske koje su otpuštene jer su odbile skinuti hidžab. Presuda, koja predstavlja presedan, znači indirektnu zabranu nošenja hidžaba na radnom mjestu.

Göran je bio jedan od mnogih koje je ovakva presuda Evropskog suda pravde uznemirila. Ne samo zbog toga što on na svom poslu susreće veliki broj muslimanki koje nose hidžab. On je izabrao ovakav način odijevanja u znak ‘solidarnosti sa svojim sestrama’.

“Želim pokazati da ne radite ništa lošije sa njim. Zašto bi se u 2017. godini raspravljali o takvim trivijalnim stvarima kao što je hidžab- zar nemamo važnijih stvari da radimo?

IslamBosna.ba