Govedarica: SNSD ne ruši Bosnu i Hercegovinu nego RS

227

– Da bi danas neko podržao Dodika i njegov SNSD u suludim i šizofrenim namjerama po pitanju njihovog projekta nezavisnosti RS-a u okvirima Dejtonskog sporazuma, morao bi biti politički diletant, bezosjećajni prevarant ili neko ko smatra da će se takvom politikom spasiti od enormne korupcije i afera koje nastaju kao pečurke poslije kiše.

Srđan Mazalica mi liči da je u ovoj prvoj grupi za razliku od njegovog partijskog šefa – istakao je Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS-a.

– Dodiku i njegovoj partiji, ali i njegovim koalicionim partnerima treba jasno i bez ikakvih predrasuda kazati da ne mogu dobiti podršku za svoju politiku jer je to politika koja RS vodi u nestanak – poručio je Govedarica, saopćio je SDS.

On je kazao da su u SNSD-u spremni prokockati RS kako bi sačuvali sebe i svoju imovinu te da se zato takvoj politici treba odlučno suprostaviti.

– Onaj ko nije u stanju da tako nešto prepozna taj ili je u teškoj zabludi ili svjestan neprijatelj vlastitog naroda radi ličnog interesa. A zašto bi oni koji su do iznemoglosti opljačkali vlastiti narod bili njegovi prijatelji i zašto bi imali sliku o realnoj i odgovornoj politici? – upitao je Govedarica.

On je kazao da je tačno da je SNSD u prošlosti bio politička organizacija koja je, što direktno što indirektno učestvovala u svim prijenosima nadležnosti sa nivoa RS-a na nivo Bosne i Hercegovine.

– Ali to u ovom momentu je manje bitno. Sada je najbitnije upozoriti Dodika i njegove režimlije da se odgovorna politika prema narodu kreira na bazi posljedica koje proizilaze iz takve politike. Posljedica u ovom slučaju je međunarodna intervencija koja će da izazove vanredno stanje u RS-u. U takvom ambijentu za koji Srbi u Bosni i Hercegovini nemaju saveznika, može se očekivati nova međunarodna konferencija o Bosni i Hercegovini – sugerisao je Govedarica i dodao:

– Ili možda sve ovo Dodik i radi kako bi prizvao međunarodni intervencionizam koji bi od njega napravio političku žrtvu a od RS-a bogalja koji usljed političkog ludila jednog čovjeka, kome klimoglavci sve povlađuju, gubi svoje prerogative državnosti. Ono što predstavlja rješenje za jednu grupaciju koja je svoj ogromni kapital stekla političkim utjecajem, nije rješenje za RS i njenog prosječnog stanovnika koji se bori za svoj ekonomski opstanak – zaključio je Govedarica.