ponedjeljak, 21. novembar 2022 / 27. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Grabovica: “Licitiraju brojem ubijene djece, zašto ne dignu glas da se optuže zločinci”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, u reakciji za Patriju nazvao je degutantnim licitiranje brojem ubijene djece opkoljenog Sarajeva u periodu 1992-1995. godina. On je izgubio kćerku Irmu 1993. godine.

„Tom temom se bave oni koji ne trebaju da se bave. Nisu se bavili ni drugim brojevima ni spiskovima koji su objavljivani. Zamislite kad bi sad neko počeo provjeravati spiskove iz Drugog svjetskog rata. Nisam nikad čuo da su ni Puhalo ni Žbanić ni Tokača digli glas jer nema optužnica za ubijenu djecu. Spremni su licitirati sa brojevima djece, ali ne i sa zločinima nad djecom“, kaže Grabovica.

On je podsjetio na dokument Zavoda za zdravstvenu zaštitu BIH koji je objavljen 1996. godine, a u kojem se navodi broj od 1.601 smrtno stradalog djeteta, a 14.946 djece koja su ranjena.

„Jasmila Žbanić kao rođena Sarajka nikada nije došla da oda počast na spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, nikad je nisam vidio na obilježavanju. Nije joj dovoljno ono što je na spomeniku, a među njima su vjerovatno i njeni vršnjaci. Ovom temom se bave osobe koje nemaju empatije“, kazao je Grabovica.

Grabovica je potvrdio da oni kao Udruženje imaju podatke o 531 djetetu, ali da je riječ o dobrovoljnoj prijavi.

„Udruženje je formirano 14-15 godina poslije rata, veliki broj roditelja nije htio ni da prijavi. Ja sam išao na kućne adrese da bih prikupio podatke. Broj koji imamo je do 18. godina starosti. Mnogi roditelji nisu željeli da dođu u udruženje nosili su se svojim bolom na svoj način“, kaže Grabovica.

Ne krije ljutnju jer se u javnom prostoru licitira s brojem ubijene djece samo nekoliko dana nakon što su obilježili 5. maj Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva.

„Sve ovo što se dešava je sipanje soli na otvorene rane roditelja. Mi nikad nismo pokazali mržnju ni želju za osvetom. Ne znam zašto nekome treba da sad traži neke spiskove, nudi novac za spiskove i druge nebuloze“, kaže Grabovica.

Poručuje da roditelji ubijene djece Sarajeva znaju istinu, a da oni kao Udruženje i ne trebaju raditi posao institucija. Ni kada je riječ o imenima svakog ubijenog djeteta ni kada je riječ o procesuiranju zločinaca za opsadu Sarajeva i ubijenu djecu opkoljenog grada, piše agencija Patria.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA