petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Hamdija Abdić Tigar: Krajišnici su na oprezu i prate situaciju u cijeloj BiH, jači smo 100 puta nego što smo bili

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Krajišnici su na oprezu i prate situaciju u cijeloj BiH, rekao je u emisiji „Dobar dan BiH“ Hayat TV-a bivši komandant Armije RBiH Hamdija Abdić Tigar te dodao da nisu uplašeni nego nesretni zbog svojih komšija.

Dodaje da su zabrinuti za povratnike koji žive u bh. entitetu Republika Srpska nakon posljednjih orgijanja u Janji, Prijedoru…

Kad prođete kroz RS vidite samo plakate ratnih zločinaca, kokarde… Nadao sam se da će ljudi Srbi, pravoslavne vjere, dići glas protiv ovih koji danas provociraju i maltretiraju povratnike u RS-u. Razočaran sam što takvih nema, razočaran sam što ni organi koji se hvale da su država u RS-u ne pokreću postupke, da ne skidaju takve simbole, međutim vjerovatno će doći vrijeme da će neko drugi doći da brani te ljude – kaže Abdić.
Smatra da institucije trebaju to zaustaviti, nada se da će se „dozvati“ te da im treba dati podršku. Mišljenja je da treba smijeniti one koji nemaju hrabrosti da zaštite te ljude.

Na pitanje plaši li se da bi se mogla ponoviti dešavanja od 1992. godine, Abdić je odgovorio.

Imali smo tu paradu 9. januara, pokušavaju nekoga strašiti sa dugim cijevima sa nekakvim tranporterčićima, to uopšte nas ne plaši. Ljuti me jer ne možemo ništa poduzeti, jer nam to zakon ne dozvoljava. Ne treba da se samoorganizujemo, imamo institucije, želimo samo da natjeramo i damo im poruku da rade svoj posao. A, ne budu li radili, vjerovatno će doći do onoga do čega je došlo 1992. godine, to je neizbježno. Danas nije sigurno proći kroz RS, to su nevjerovatne stvari. Ako se nastavi tim tempom naravno da je neminovno da dođe do određenih sukoba.

Građanima BiH je poručio da se ne plaše, ali da budu spremni.

Jači smo 100 puta nego što smo bili 1992., imamo institucije, snagu. Kada su u pitanju ti neki unutarnji sukobi, oni nemaju šansu sa nama, daj Bože da ne dođe do toga, to ne priziva niko. Ovo što rade po RS-u, ova orgijanje, to je izazivanje ne bi li neko napravio pogrešan korak i da nas okarakterišu kao napadače. Kad god pomenemo da ćemo braniti državu, Dodik kaže da smo za rat, šta nema veze. Oni svoje pokazuju ponašanjem, sa kokardama, sa napadima na povratnike Bošnjake i Hrvate. Preporučio bih našim predsjednicima stranaka da se okrenu jedinstvu i da gledaju kako ovu zemlju izvesti iz problema – rekao je, između ostalog, Abdić.

Hayat.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA