Haos u Kazahstanu: Građani zarobili kamion vojnika, poginulo osam policajaca

248

Kazahstan je u srijedu proglasio vanredno stanje na čitavu teritoriju nakon prosvjeda potaknutih rastom cijene plina koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima.

Nekoliko oklopnih vozila i deseci vojnika ušli su u četvrtak ujutro na glavni trg u najvećem kazahstanskom gradu Almatyju, gdje su nastavljeni sukobi građana i snaga sigurnosti u kojima ima i mrtvih, objavile su novinske agencije.

Policija je sopćila da je desetak protestanata “eliminirano”, prema navodima ruske novinske agencije Interfax. Dok se vojska približavala masi čula se pucnjava, rekli su svjedoci.

Državna televizija izvijestila je u četvrtak da je Narodna banka Kazahstana odlučila zaustaviti rad svih financijskih institucija. Internet u zemlji uglavnom ne radi, prenosi Reuters.

Diljem Kazahstana u protestima je ubijeno osam policajaca i pripadnika nacionalne garde u utorak i srijedu, što je kazahstanskog predsjednika Kasima Tokajeva potaknulo da zatraži pomoć od Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti, vojnog saveza Rusije, Bjelorusije, Armenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana.

Taj savez pod vodstvom Rusije ponudio je slanje mirovnih snaga u Kazahstan. Armenski premijer Nikol Pašinijan na Facebooku je objavio da će neodređeni broj pripadnika mirovnih snaga otići u Kazahstan na ograničeno vrijeme kako bi stabilizirao situaciju nakon što su zapaljenje zgrade državnih institucija te nakon što je zauzeta međunarodna zračna luka Almaty.