SAFF

Haris Silajdžić: “Nikšićeva izjava je posve nevjerovatna”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Haris Silajdžić, poslanik Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Predstavničkom domu Parlamenta entiteta F BiH  reagirao je na izjavu Nermina Nikšića da će skupljati potpise za većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i iste nositi na uvid OHR-u i partnerima iz međunarodne zajednice.

“Posve je nevjerovatna izjava predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića da će “pokušati osigurati potpise naših zastupnika koji bi demonstrirali jasnu parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije, što bi onda prezentirali, pogotovo OHR-u i partnerima iz međunarodne zajednice”.

Da li je je gospodin Nikšić svjestan da je ovo izravno saučesništvo u kreiranju društveno-političkih postavki po kojima je BiH, tačnije njen jedan entitet – Federacija, kolonijalna zona pa je normalno da neki od domaćih aktera političkog života na uvid daju potpise međunarodnim faktorima?!”, napisao je Haris Silajdžić.

On je poručio Nikšiću da se radi o “oduzimanje suvereniteta naše države – tačnije samo Federaciji – i nadležnim vlastima ovog nivoa, onima koji su posredno i neposredno dobili glasove od građana, ne treba pristati ni sam SDP, ni njihovi najbližiti stranački i ostali partneri, čak ni međunarodna zajednica koju Nikšić poziva u pomoć”.

“Predsjednik SDP-a mora znati da ovakvim izjavama i djelovanjem oduzima krediblitet i SDP-u i ostalim strankama Trojke, jer traženje podrške od međunaronih partnera pokazuje političku nemoć, čak i parlamentarnu nedovoljnost.

U očima javnosti, ovo može i treba biti protumačeno ne kao pohvalna sposobnost SDP-a, odnosno Trojke, da imaju dozvoljenu podršku partnera iz ambasada i sličnih krugova, nego kao nedovoljnost političkog bloka koji doziva u pomoć međunarodni faktor, a kako bi – i po cijenu oduzimanja suvereniteta države Bosne i Hercegovine – riješili međustranačku, postizbornu ukrštenicu.

Svaki dogovor i svaka parlamentarna većina je legalna i legitimna. Ali, uvlačiti međunarodnu zajednicu u to, niti je posao međunarodne zajednice, niti nas u parlamentima”, poručio je mladi Silajdžić na svom Facebooku.

On je jedan od ukupno četiri poslanika koliko S BiH ima u Predstavničkom domu Parlamenta entiteta F BiH.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA