Hašim Thaci neće sarađivati sa specijalnim izaslanikom EU-a Miroslavom Lajčakom jer on ne priznaje nezavisnost Kosova

917

Predsjednik Kosova Hašim Thaci izjavio je da neće sarađivati sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom, jer on ne priznaje nezavisnost Kosova.

“Nadam se koordinaciji sa [Avdullahom] Hotijem kao premijerom. Ispunit ću svoju ustavnu i zakonsku ulogu, ali nije mi do sastanaka sa srpskim liderima. Dao sam do znanja da neću ići na razgovor u Brisel, zato što Lajčak ne priznaje Kosovo i neću razgovarati tamo gdje je riječ o dijalogu između Prištine i Beograda”, rekao je Thaci u emisiji Presing na T7, prenosi Kosovo Online.

On je dodao da je bivša šefica diplomatije EU Federica Mogherini dala do znanja da je Kosovo nezavisna država i nije im se obraćala sa “Priština”.

“Lično sam rekao Lajčaku da će uraditi dobar posao samo ako prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, Kosovo prvo mora da dobije liberalizaciju viza kako bi se vratilo povjerenje u evropske institucije”, dodao je Thaci.

U Skupštini Kosova u srijedu je sa 61 glasom za, 24 protiv i jednim suzdržanim izabrana nova vlada na čelu s premijerom Avdullahom Hotijem.

Glasanje na sjednici uslijedilo je nakon što je objavljena puna odluka Ustavnog suda Kosova da je dekret predsjednika Kosova Hashima Thacija o imenovanju Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za mandatara za sastav nove vlade u skladu s Ustavom Kosova.

Premijer Kosova u tehničkom mandatu i čelnik Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti ocijenio je odluku Ustavnog suda Kosova nepravednom i neprihvatljivom.