utorak, 9. august 2022 / 11. muharrem 1444

SAFF

Hašim Thaci neće sarađivati sa specijalnim izaslanikom EU-a Miroslavom Lajčakom jer on ne priznaje nezavisnost Kosova

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Predsjednik Kosova Hašim Thaci izjavio je da neće sarađivati sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom, jer on ne priznaje nezavisnost Kosova.

“Nadam se koordinaciji sa [Avdullahom] Hotijem kao premijerom. Ispunit ću svoju ustavnu i zakonsku ulogu, ali nije mi do sastanaka sa srpskim liderima. Dao sam do znanja da neću ići na razgovor u Brisel, zato što Lajčak ne priznaje Kosovo i neću razgovarati tamo gdje je riječ o dijalogu između Prištine i Beograda”, rekao je Thaci u emisiji Presing na T7, prenosi Kosovo Online.

On je dodao da je bivša šefica diplomatije EU Federica Mogherini dala do znanja da je Kosovo nezavisna država i nije im se obraćala sa “Priština”.

“Lično sam rekao Lajčaku da će uraditi dobar posao samo ako prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, Kosovo prvo mora da dobije liberalizaciju viza kako bi se vratilo povjerenje u evropske institucije”, dodao je Thaci.

U Skupštini Kosova u srijedu je sa 61 glasom za, 24 protiv i jednim suzdržanim izabrana nova vlada na čelu s premijerom Avdullahom Hotijem.

Glasanje na sjednici uslijedilo je nakon što je objavljena puna odluka Ustavnog suda Kosova da je dekret predsjednika Kosova Hashima Thacija o imenovanju Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za mandatara za sastav nove vlade u skladu s Ustavom Kosova.

Premijer Kosova u tehničkom mandatu i čelnik Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti ocijenio je odluku Ustavnog suda Kosova nepravednom i neprihvatljivom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA