Hoće li Emirati uskoro postati najjači proizvođač oružja i vojne opreme na Bliskom istoku?

476

Stručnjaci navode kako Ujedinjeni Arapski Emirati u posljednje dvije decenije razvijaju vojnu opremu i naoružanje visoke tehnologije. Krajem prošle sedmice Emikrati su u Abu Dabiju svečano otvorili kompaniju Edge za razvoj visoke vojne tehnologije. Kompanija već ima ugovor sa emiratskim snagama o proizvodnji navođenih raketa u vrijednosti od milijardu dolara.

S godišnjim prihodima od pet milijardi dolara i 12.000 radnika kompanija je holding koji okuplja 25 različitih kompanija, s kojima Edge holding pokriva vojnu industriju u gotovo svim oblastima: od proizvodnje ratnih brodova, preko razvoja sistema navođenih raketa do proizvodnje municije i podrške borbenim avionima.

Konglomerat će razvijati partnerske odnose s proizvođačima originalne opreme i vojne opreme. Kompanija najavljuje da će tražiti stručnjake i talente iz cijelog svijeta kako bi pomogli u širokom spektru razvoja modernih proizvoda vezanih uz vojnu opremu i oružje. Kompanija također planira razvijati tehnologije koje unapređuju autonomne sposobnosti, IT hardvere, napredne pogonske sisteme, robotiku i pametne tehnologije, s naglaskom na umjetnu inteligenciju u svim svojim proizvodima i uslugama.

Emirati žele da pojačaju svoju konkurentnost u domenu vojne opreme i oružja i da se nametnu na tom tržištu. U februaru ove godine Emirati su osnovali Fond za razvoj odbrambenih i sigurnosnih tehnologija, koji je pri osnivanju raspolagao sa 680 miliona dolara.

Sjedinjene Američke Države zarađuju milijarde dolara od prodaje oružja i vršenja obuke za vojske Emirata i drugih zaljevskih zemalja, kategorički uskraćujući svojim zaljevskim saveznicima pristup visokim vojnim tehnologijama i oružjima, poput borbenog aviona F-35 i drugih, jer američki zakoni nalažu da se Izraelu pruža podrška za ostvarenje vojne premoći na Bliskom istoku.

Emiratsko-izraelska saradnja u vojnoj industriji

Iako Emirati nemaju otvorene diplomatske veze sa Izraelom, brojni medijski izvještaji govore o dugogodišnjim tajnim vezama i saradnji između dvije zemlje.

Izraelski list Yediot Ahronot tvrdi kako izraelsku vladu zabrinjava informacija da kompanija iz Abu Dabija unajmljuje bivše pripadnike specijalne elektroničke „jedinice 8200“ izraelske vojske.

New York Times je 2017. godine objavio članak u kojem se navodi da je emiratska kompanija okupila bivše pripadnike „jedinice 8200“ u svom istraživačkom centru na Kipru.

Brojni odlasci elektroničkih stučnjaka iz izraelske vojske i njihov angažman izvan Izraela zabrinjavaju izraelsku vojsku, navodi Yediot Ahronot.