SAFF

Hrvatska: Albanka koja predstavlja Bošnjake glasala za Deklaraciju – Armin Hodžić joj žestoko odgovorio

Facebook
Twitter
WhatsApp

Hodžić je napisao otvoreno pismo zastupnici Lekaj Prljaskaj koje prenosimo u cijelosti.

Ermina Lekaj Prljaskaj je saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, slovenske i makedonske nacionalne manjinu u Republici Hrvatskoj. Ova pripadnica albanske nacionalne manjine politički djeluje u Klubu zastupnika Milana Bandića i podržala je Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH.

To je bio povod za žestoku reakciju mladog aktiviste i bošnjačkog političara u Hrvatskoj Armina Hodžića.

-Politiku koju vodite ne vodite u ime Bošnjaka Hrvatske – poručuje Hodžić koji je do sada jedini viđeniji Bošnjak u Hrvatskoj, a da djeluje unutar nacionalnih institucija, koji je reagirao na događaje u Hrvatskom saboru.

Hodžić je napisao otvoreno pismo zastupnici Lekaj Prljaskaj koje prenosimo u cjelosti:

Poštovana saborska zastupnice Lekaj Prljaskaj,

11. septembra 2016. godine, kao kandidat albanske nacionalne manjine, dobili ste legitimitet da zastupate albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj. Nažalost, svojim glasanjem za Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH grubo ste povrijedili i ponizili najbrojniju nacionalnu manjinu koju biste trebali zastupati, onu bošnjačku.

Tim činom podržali ste nasrtaj na suverenitet Bosne i Hercegovine, zemlju koja je svoju nezavisnost krvavo odbranila dajući živote svojih najboljih sinova, na zemlju koju bošnjačka nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj osjeća svojom domovinom. Svojim neprisustvom i nesudjelovanjem u raspravi o Deklaraciji, a zatim glasanjem za i podržavanjem te Deklaracije, iskazali ste zabrinjavajuću nezainteresiranost i nemar prema Bošnjacima koje biste trebali predstavljati i zastupati.

Naime, Vama je, prema svemu sudeći, bitnije podržati raspravu o „ravnopravnosti“ i položaju konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini nego se boriti za poboljšanje neravnopravnog položaja bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj koju, među ostalima, predstavljate. Također, kao pripadnica albanske nacionalne manjine, trebali bi znati da svojim činom možete unijeti zloduh nepovjerenja u do sada bratske i prijateljske odnose Bošnjaka i Albanca koji isto tako dijele i zajedničku vjersku instituciju u Republici Hrvatskoj. Za nadati se da će Bošnjaci Vaš čin shvatiti isključivo kao lični i da on neće imati utjecaje na odnose s bratskim albanskim narodom.

Pritom nam nije poznato koja bi to stranačka stega, ili političko koristoljublje, trebalo biti važnije od ispunjavanja dužnosti koju ste preuzeli. Velik broj zastupnika u Hrvatskom saboru je s razumijevanjem shvatila što ova Deklaracija znači u smislu narušavanja državotvornosti Bosne i Hercegovine i shodno tome je nisu podržali. Od Vas se u najmanju ruku očekivao minimum pristojnosti prema Bošnjacima koje navodno zastupate, primjerice da se odredite kao suzdržana.

Međutim, gospođo Lekaj Prljaskaj, Vi niste bili među njima, i to je ono što nas žalosti.

Bošnjaci u Hrvatskoj nisu zaslužili ovakav odnos, prije svega zbog svoga historijskog doprinosa stvaranju Republike Hrvatske kada ih je preko 1100 dalo svoje živote u ostvarenju toga cilja. Svjesni smo da se Vi previše ne uznemirujete zbog ovakve vrste protesta jer smatrate da ćete Bošnjake smiriti trgujući svojom pozicijom člana u Savjetu za nacionalne manjine koji odlučuje o financiranju bošnjačkih manjinskih udruga. No, čvrsto i bez ustezanja Vam želim poručiti da oni koji zbog mrvica na stolu žmire pred činom ponižavanja mojeg naroda ne mogu i neće utjecati na većinu Bošnjaka Hrvatske koje ste povrijedili.

Ovim činom, smatramo, kompromitirali ste svaku mogućnost da na bilo koji način predstavljate Bošnjake u Hrvatskoj. Iz toga razloga, lično ću pokrenuti inicijativu prema bošnjačkim organizacijama i vijećima sa ciljem da Vam se onemogući da budete gost na događanjima koje iste organiziraju. Vaše prisustvo na svakom budućem mjestu okupljanja Bošnjaka trebalo bi se smatrati kao uvreda nacionalnom dostojanstvu bošnjačkog naroda, ali i uvreda ljubavi koju Bošnjaci osjećaju prema svojoj domovini – nezavisnoj i suverenoj, tisućljetnoj zemlji Bosni i Hercegovini.

Također, nadam se kako je Vaš sramni čin pokazatelj Bošnjacima u Republici Hrvatskoj da je krajnje vrijeme za svaku vrstu homogenizacije radi adekvatnog organiziranja za sljedeće izbore, da nikada više ne bi trpjeli ovakve uvrede i poniženja.

Gospođo Lekaj Prljaskaj, na Vaše razumijevanje politike ne mogu utjecati, ali Vam mogu reći da politiku koju vodite ne vodite u ime Bošnjaka Hrvatske!

Armin Hodžić, SDAH

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA