Hrvatska mora platiti 40.000 eura odštete porodici poginule Afganistanke Madine (6)

159

Hrvatska je u slučaju smrti 6-godišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny prekršila niz odredba Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i zabrani neovječnog i ponižavajućeg postupanja, prenosi N1.

Suci u Vijeću Europskog suda za ljudska prava donijeli su ovakvu odluku jednoglasno, a izdvojena mišljenja dalo je dvoje sudaca, između kojih i sutkinja Ksenija Turković. Sud je između ostalog zaključio i kako hrvatske vlasti nisu provele učinkovitu istragu u ovom slučaju.

Hrvatska mora platiti 40 tisuća eura odštete, ali i troškove suđenja od 16.700 eura.

Nije nastupila zastara za kazneni progon odgovornih

“Ovo je satisfakcija nakon velike tragedije i teških povreda ljudskih prava obitleji Hussini. Nadam se da će Hrvatska evaluirati svoje postupanje i postupiti u skladu s jasnim stavom Europskog suda da još nije zastupila zastara za kazneni progon odgovornih”, izjavila je za N1 Sanja Bezbradica, odvjetnica obitleji Hussini.

Podsjetimo, šestogodišnja Madina izgubila je život na tračnicama nakon što je hrvatska policija uskratila zahtjev za azilom cijeloj obitleji i uputila ih da po pruzi u noći krenu iz Hrvatske prema Srbiji.