srijeda, 27. septembar 2023 / 12. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Hrvatski demograf o popisu stanovništva: “Hrvatska izumire, spadamo među 10 najstarijih zemalja na svijetu!”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Hrvatski Državni zavod za statistiku objavio je konačne rezultate Popisa 2021. o ukupnom stanovništvu prema spolu i starosti te prema narodnosti, vjeri, državljanstvu i materinskom jeziku, a podaci pokazuju da starimo brže od ostatka EU.

Prema Popisu stanovništva iz 2021. godine, Republika Hrvatska ima 3.871.833 stanovnika, i u poređenju sa Popisom iz 2011. godine, broj stanovnika je manji za 413.056 osoba. To znači da je Hrvatska za deset godina izgubila jedan cijeli grad veličine Sarajeva.

Popis je otkrio da je nastavljeno kontinuirano starenje hrvatskog stanovništva. Prosječna starost ukupnog stanovništva Republike Hrvatske iznosi 43,8 godina (muškarci 42,0, žene 45,5).

Konačne rezultate Popisa stanovništva za Dnevnik Nove TV komentirao je demograf Marin Strmota.

“Očekivali smo taj broj, znamo da je to neki 10-postotni pad od ukupnog broja stanovištva od prije 10 godina. Dobna struktura je ono što zabrinjava. Mi vidimo da se povećava udio starog stanovništva, ono što mi najviše ukazujemo. Isto ukazujemo da je to prvenstveno ekonomsko pitanje, a ne pitanje nacionalnosti, vjere, nego ekonomsko pitanje. Vidimo da je 60+ stanovništvo došlo do relativnog udjela od 30 posto, a to je prema svakoj kategorizaciji duboko staro stanovništvo i mi prema tome upadamo u 10 najstarijih zemalja na svijetu”, kazao je Strmota i dodao:

“Izumiremo, nestajemo, ništa novo što se ne priča već 30 godina. Nažalost, oni koji to prate znaju da u Hrvatskoj ta depopulacija ubrzava, ubrzava se prirodni pad, a onda uz to nam se dogodi svakih, neka razdoblja i iseljavanje, mahom mladog stanovništva što onda dodatno ubrzava ovu prirodnu depopulaciju, odnosno pad stanovništva koji mi onda iskažemo samo nekim brojem.”

(Denvink.hr)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA