SAFF

IGK podnio krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović zbog negiranja genocida

Facebook
Twitter
WhatsApp

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednice bh. entiteta RS Željke Cvijanović zbog, kako se navodi u saopćenju ove organizacije, kršenja zakona o zabrani negiranja genocida, kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka BiH te narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta BiH.

Kako se navodi u saopćenju IGK-a, Cvijanović je donijela ukaz prema kojem u tom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik i kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

– Izmjene Krivičnog zakona BiH važe na cijeloj teritoriji BiH, a entitetski ukazi ne mogu osporiti odredbe tog zakona – poručuju iz IGK-a te ocjenjuju da je postupanje Cvijanović protivno Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu te tako i po Krivičnom zakonu kažnjivo.

Po međunarodnom pravu, navode iz IGK-a, entitet nije nadležan za donošenje takvih akata i u konkretnom slučaju, ne može proizvesti bilo kakav pravni efekat.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA