SAFF

IGK Saopćenje povodom petog augusta Dana sjećanja na dr. Esu Sadikovića

Facebook
Twitter
WhatsApp

I ako prijedorski politički establišment još nije dao ime ulice po ovom vanvremenskom intelektualcu, Eso i dalje drži stražu na kapiji prijeratnog, istinskog Prijedora.

Eso je legenda koja je ostala uz svoj narod do posljednjeg časa i postala vječnim simbolom prijedroskog, bošnjačkog i bosanskohercegovačkog elitocida.

Elitocid je pokušaj eliminacije prvaka jedne nacije. Osnovna svrha elitocida u Bosni i Hercegovini je bila uništenje prijedorskih bošnjačkih i hrvatskih elita u cilju zauzimanja teritorija na kojima žive i uspostavljanja srpske vladavine na tim teritorijama. Radilo se o socijalnom, kulturnom ekonomskom i fizičkom uništenju elite u ime onemogučavanja dugoročne revitalizacije preživjelog etničkog korpusa sa osnovnim ciljem raspada nacionalne zajednice, kako bi se tako izvršila potpuna dezintegracija bošnjačkog i hrvatskog nacionalnog korpusa, a time i bosanskohercegovačkog društva i države. Zato elitocid u Bosni i Hercegovini ima genocidni karakter. Nevino pogubljena prijedorska elita svjedoći da smrt nije kraj, smrt je početak istine i pravde.

Zločinačka želja za likvidacijom dr Ese Sadikovića, kao paradigme stradanja svih intelektualaca Prijedora i Bosne i Hercegovine je dokaz bijede i ništavnosti agresora, čija želja se nikada neće ostvariti. Na dan kada se sjećamo dr. Sadikovića poručujemo prijedorskom političkom establišmentu: Prijedorski genocid predstavlja neuporedivo sredstvo za spoznaju srpskog zločina protiv čovječnosti i zločina protiv humanitarnog i ratnog prava. Što prije to spoznate, to će prije srpski narod ući u porodicu demokratskih naroda svijeta. Ono što genocid u Prijedoru, preko kojeg se ne može preći bez suočavanja s totalnom istinom i pravdom, zločin koga karakteriše sustavno uništavanje materijalnih i duhovnih dokaza o postojanju bošnjačkog i hrvatskog naroda i sustavno uništavanje vrijednosti ideje Bosne i bosanskog duha na kojima se temelji ujedinjena Evropa, izdvaja od drugih zločina jeste razmjera zločina, oličena u masovnom, organizovanom elitocidu. Vaše odbijanje i suprostavljanje da ulicu u Prijedoru nazovete imenom jednog od najistaknutijih intelektualaca ne samo Prijedora, već mnogo šire je znak trajanja vašeg genocida u gradu koji to više nije grad, drugim metodama i sredstvima. Svojim suprostavljanjima vi ste pokazali devijantnost srpske agresivno-genocidne politike, kao najtamnije mrlje srpskog naroda, ali i tamnu mrlju savjesti civiliziranog dijela čovječanstva koje vaš sramni hod tolerantno posmatra. Odbijajući osnovno pravo žrtve, pravo na imenovanje jedne ulice vi odbijate i udaljavate neminovno moralno razgraničenje unutar srpskog naroda, jasno precizirajući da u Bosni i Hercegovini još živi ideja Velike Srbije na račun uništenja države Bosne i Hercegovine.

Eso je simboli nesalomljivog bosanskog duha kojeg ništa ne može dugotrajno poremetiti i ugroziti. Eso treba biti svrstan u heroje kako bi on i poslije svog nestanka mogao vršiti svoju jedinstvenu i neponovljivu misiju koju mu je sudbina i historija dodjelila. Došlo je vrijeme da Esu institucionalno uvedemo u historijsko pamćenje. Jer Eso je oličenje dobrote, ljudskosti, morala i etike.

Esina krivica je bila njegova humanost, veselost, liječnićki poziv kojim je pomogao na hiljade drugih ne pitajući ni ko su ni šta su, njegova stručnost i zvanje eksperta UN. Eso je bio čovjek pun ljubavi prema svemu što se zove život na ovoj našoj planeti. Koji su to monstruozni likovi i umovi iskazivali svoju nemoć i ljudsku bijedu ubijajući Esu i sve Ese u Bosni i Hercegovini?

Institut za istraživanje genocida, Kanada još jednom poziva prijedorski politički establišment da jednu ulicu Prijedora nazovu po čovjeku koji je kao ekspert UN, Prijedor učinio svjetskim gradom. Istovremeno pozivamo naučno istraživačke institucije i organizacije u i van Bosne i Hercegovine da zajedno rade na institucionalizaciji kulture pamćenja kao sastavnom djela bosanskohercegovačke renesanse, ne u ime osvete koja je tako strana bosanskohercegovačkom biću, već u ime istine i pravde kao bitnih faktora bolje i sigurnije budućnosti Bosne i Hercegovine.

Bez obzira na anticivilizacijski odnos aktuelne prijedorske vlasti prema Esi, za nas on trajno ostaje čovjek, ljekar bez granica, ambasador dobre volje, humanista, bosnoljub.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA