SAFF

Ilija Cvitanović: Otpočet ćemo proces približavanja kantona

Facebook
Twitter
WhatsApp

Teritorijalna reorganizacija o kojoj, nakon odluke CIK BiH o raspisivanju općih izbora, sve češće govori predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, ne znači težnju ka trećem entitetu, odnosno uspostavu neke nove Herceg-Bosne, poručio je gostujući u emisiji Specijal na O kanalu predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović.

Dodao je da u HNS-u niko ne razmišlja o pravljenju ekskluzivnog hrvatskog teritorija silom, sukobima ili ratom, već da se misli na potrebu reorganizacije cijele BiH, što bi uključivalo i prostor Republike Srpske.
“Mi u HDZ 1990 nećemo se odmaći od Ustava i zakona BiH. Ustav kaže dva entiteta, tri konstitutivna naroda i deset županija. Ali omogućava povezivanje i ujedinjavanje županija i općina. Mislim da ćemo na tom tragu na sljedećoj sjednici otpočeti proces zbližavanja županija”, rekao je Cvitanović.
Na opasku da će ipak biti potrebne izmjene Ustava FBiH ukoliko se želi ići na jasno ujedinjavanje kantona, Cvitanović ističe da su u HNS-u toga svjesni.

“Imamo zastupnike na nivou Federacije, pa ćemo pokrenuti sve procedure koje bude trebalo pokrenuti ako dođe do dalje uzurpacije hrvatskih pozicija, odnosno ako neko uzme sebi za pravo da bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, kroz nametnutu trećinu u Domu naroda Federacije pokuša konstituirati vlast na nivou FBiH i BiH, odnosno ako sebi neko uzme za pravo da Dom naroda BiH pokuša nasilu oteti Hrvatima”, rekao je Cvitanović.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA