Incko poništio prvi krug izbora za gradonačelnika Mostara, birat će se tajno

392

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) odlučio je da se izbor gradonačelnika Mostara vrati na početak, tačnije da se prvi čovjek Grada Mostara bira tajnim glasanjem. Potvrdio je to Faktoru Salem Marić, predsjednik SDA Mostar i dopredsjedavajući gradskog vijeća Mostara.

To praktično znači da je Inzkova preporuka da se prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara u Gradskom vijeću, koji je bio javan, poništi te da se ponovo bira na tajnom glasanju.

Inzko navodi da se “izbor gradonačelnika mora provesti u skladu sa Statutom Grada Mostara, a naročito u skladu sa Stavom 1. člana 36. koji predvića da su izbori u Gradskom vijeću tajni ukoliko nije drugačije predviđeno ovim Statutom”.

Inzko u dopisu rukovodstvu Gradskog vijeća podsjeća da su pojedini vijećnici bili protiv usvajanja zaključka o javnom glasanju za gradonačelnika, pozivajući se na njegovu odluku iz 2009. godine.

– Žalosno je to što je uprkos takvim intervencijama Gradsko vijeće ipak odlučilo podržati usvajanje zaključka i nastaviti s prvim krugom glasanja za izbor gradonačelnika, kršeći važne odredbe Statuta Grada Mostara – navodi Inzko u pismu, između ostalog.

Inzko u dopisu navodi i kako poziva Gradsko vijeće da preduzmu potrebne korake za “ispravljanja ovakvog stanja, tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima se reguliraju izbori gradonačelnika Grada Mostara, uključujući i prvi krug glasanja za izbor gradonačelnika” i to u skladu sa Statutom.